"TO NE SMIJU NI LJEKARI DA RADE": Dr Darija upozorila na veliku grešku koja može dovesti do fatalnih posljedica

28.11.2020 - 10:08 | Vijesti >> Region
 

Epidemiološka situacija u Srbiji je sve teža iz dana u dan, a dr Darija je upozorila na veliku grešku u vrijeme gripa koji niko ne smije da počini.

Dr Darija Kisić Topavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja, bila je gost jutarnjem programu na TV Prvoj,a kada će doći do pada broja zaraženih i mrtvih ministarka za rad i socijalna pitanja kaže: 

"Na ovom nivou ovolikog broja pozitivnih, želimo da što prije počne pada. Nadamo se da mjere koje smo donijeli, apelovanje. će uroditi plodom, Slike iz tržnog centra rastužuju, Da li će se efekti vidjeti, virus je pokazao da hoće. Imali smo sreću da se korona javila kada više nismo imali sezonu gripa, a sada imamo situaciju kada je virus prisutan. Sezona gripa traje od oktobra do marta, aprila i maja, I tada će po nekom prirodnom toku da se smanji, ali nadamo se da ćemo uspjeti da sprečimo njegovo širenje. Nošenje maski širom svijeta je doprinelo da gotovo grip niko nije ni osjetio.", kaže dr Kisić,prenosi Mondo.

Kako da sami razlikujemo da li smo zaraženi gripom ili koronom, ako želimo da izbjegnemo da idemo u kovid ambulante?

"Nikako i ni u kom slučaju niko ne smije da bude svoj ljekar, čak i ne ljekari. Bilo je slučajeva i da smo se mi tako ponašali, a to može da bude fatalno. Niko na osnovu na simptoma ne može, ni najiskusniji ljekari da razlikuju o čemu je riječ. Zato se koriste lanoratorijski nalazi, rendgen pluća, simptomatologija, svako ko ima simptome da se javi ljekaru, pa čak i ljekari", apeluje dr Darija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA