Jednu grešku prave oboljeli od korone u Srbiji, zbog koje često dobiju tešku kliničku sliku

28.11.2020 - 11:40 | Vijesti >> Aktuelno
 

Ako se neko u vašoj porodici razboli, apelujemo da ne napravi ovu grešku

KBC Dragiša Mišović je bolnica koja od marta nije izašla iz kovid sistema i tamo leže najteži pacijenti. Osoblje nije imalo odmora od marta, a anesteziolog dr Katarina Oketić, koja radi u crvenoj zoni, kaže da je sada tri puta teže jer su tri puta umorniji.

Ona je otkrila koliko se pacijenata trenutno liječi u bolnici.

- U bolnici je 346 pacijenata, od toga 79 pacijenata u jedinicama intenzivne njege, 50 je na mehaničkoj ventilaciji, 31 je na neinvazivnoj ventilaciji i 19 je intubirano - rekla je ona.

- I naša pedijatrija je kovid bolnica, sada je na odijeljenju oko 22 djece, od toga 17 majki pratilja. To su ti mlađi pacijenti - rekla je ona u razgovoru za Pink.

Dr Oketić je rekla da su imali teške pacijente koji su imali po 20 i nešto godina.

- Nisu sada ništa teže kliničke slike nego prije, to su iste kliničke slike - istakla je ona i dodala da bolest ne bira starosnu strukturu.

Dr Oketić ističe da postoji više faktora koji utiču na to kako će pacijent da prođe kroz bolest.

- I vrijeme na koje se javi u bolnicu, od prve instance, kovid ambulante. Moj zaključak je da su sada pacijenti poprilično kasno dolazili što je uvećalo broj teških kliničkih slika - rekla je ona i dodala da se kod njih primaju pacijenti koji imaju teške kliničke slike.

Ona je rekla da se najteži pacijenti u ovom trenutku primaju kod njih.

- Mi smo se brzo napunili i u prvom talasu, od roku od dan ili dva, tako je i sada. Sada je tri puta teže jer smo mi tri puta umorniji. Mi smo preko 200 dana u ovoj priči, mi u bolnici nismo odmarali od marta mjeseca - rekla je ona.

Ona je na kraju apelovala na sve građane da budu malo samokritičniji, samosvjesniji na taj način, kako je rekla, pomoći će sebi ali i njima.

(Telegraf.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA