Nema auto, ali ima LUKS NEKRETNINE: Zavirite u crnogorski raj Fahrudina Radončića

28.11.2020 - 12:51 | Vijesti >> Aktuelno
 

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine (BiH) i osnivač dnevnog lista „Avaz“ iz Sarajeva, rođen je 1957. godine u Ivangradu u Crnoj Gori. Osnovnu školu je završio u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.

Radončić je razveden i ima tri sina – Isaka, Irhada i Farisa. U vrijeme bivše Socijalističke republike Jugoslavije Radončić je bio funkcioner Saveza komunista (SK) Jugoslavije u Crnoj Gori, a dvadesetak godina kasnije ponovo se aktivno počinje baviti politikom, što je 2009. godine rezultiralo osnivanjem SBB-a BiH, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

screenshot-4

Karijera

Već nakon srednje škole Radončić počinje pisati za „Omladinske novine“ Socijalističke Republike Crne Gore, a zadnju 1980. godinu u ovoj redakciji je bio glavni urednik. Novinarstvo privremeno napušta zbog političkog angažmana u komunističkoj partiji, a od 1986. postaje Izvršni sekretara SK-a Podgorice.

Sa ove funkcije je smijenjen dvije godine kasnije u vrijeme antibirokratske revolucije u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je na vlast došao Slobodan Milošević. Radončić je za CIN rekao da je smijenjen pod optužbom za uvredu radničke klase. Zbog toga je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana.

Novinarstvu se ponovo vraća nakon smjene sa političke funkcije. Postaje novinar zagrebačkih sedmičnih novina „Danas“, za koje je pisao do 1992. godine.
Radončić u Sarajevo dolazi 1991. i registruje firmu „Radoncic Public“, koja zbog početka rata nikada nije počela raditi. Kaže da je naredne godine pristupio Armiji BiH u kojoj je godinu dana radio kao šef Pres-službe Vrhovne komande Armije BiH.

Tokom rata u Sarajevu Radončić pokreće sedmične novine „Bošnjački Avaz“ koje su izlazile do kraja 1995. godine. Nakon toga je pokrenuo novinu „Dnevni avaz“ u sklopu Izdavačkog preduzeća AVAZ. Nešto kasnije osnovao je i firmu „Avaz-roto press“ u čijem sastavu se nalazi i štamparija.

Vlasnik ovih firmi je bio do 2012. godine, kada se razvodi od supruge Azre. Oni su u brakorazvodnoj parnici dogovorili podjelu milionske imovine. Tako je firma „Avaz“ pripala Azri, a „Avaz-roto press“ njemu.

screenshot-3

Iste godine Radončić prodaje svoju firmu „Avazu“ za 200 miliona KM. Radončić kaže da i dalje čeka da mu se isplati cijeli iznos te da mu je do sada „Avaz“ platio 600.000 KM.

Radončić se prvi put kandidovao na izborima 2010. godine, no nije uspio osvojiti mandat člana Predsjedništva BiH. Osvojio je 142.387 glasova.

Dvije godine kasnije imenovan je za ministra sigurnosti BiH, a u martu 2014. je smijenjen sa te funkcije na zahtjev Kluba poslanika Stranke demokratske akcije.

Na općim izborima 2014. godine ponovo je izgubio u borbi za mjesto u Predsjedništvu. Poslije je delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

screenshot-5

Imovina

Nakon brakorazvodne parnice Radončiću su pripale dvije kuće i 78 duluma zemlje u selu Nebočaj kod Sarajeva. Vlasnik je još jedne kuće od 240 kvadratnih metara u Sarajevu.

Radončić je 2012. godine naplatio 1,1 milion KM dividende iz „Avaz-roto pressa“, a na računu mu je ostalo 781.441 KM. Radončićeva ušteđevina je i veća, ali je, kaže, ostatak promjenjiv te nije želio navesti tačan iznos.

Bivša supruga Azra je vlasnica stana od 163 metra kvadratna u sarajevskoj općini Centar, koji je 2012. godine plaćen 584.345 KM. Radončić kaže da ne posjeduje automobil, nego ga unajmljuje po potrebi, piše CIN.

On je za dvije godine u Crnoj Gori stekao nekretnine i udjele u preduzećima vrijedne više od 11 miliona KM. Toliko su koštala četiri luksuzna apartmana u crnogorskoj marini „Porto Montenegro“ te udjel u Crnogorskom Telekomu.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) počeo je ulagati u Crnoj Gori nedugo nakon Općih izbora 2014. na kojima je izgubio u utrci za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH). Posebno su ga privlačile nekretnine u marini „Porto Montenegro“ u Tivtu u Bokokotorskom zaljevu. 

Apartman od 96 kvadratnih metara sa garažom od 13 kvadrata Radončić je platio 1,33 miliona KM. Krajem februara naredne godine ovu je nekretninu poklonio sinu Irhadu, da bi već nekoliko dana kasnije, početkom marta, kupio novi apartman u susjednoj rezidencijalnoj vili „Kseniji“.

Upravitelji marine „Porto Montenegro“ u Bokokotorskom zaljevu čuvaju u tajnosti informacije o vlasnicima apartmana i jahti. (Foto: CIN)

Uz apartman od 153 kvadratna metra Radončiću su u „Kseniji“ pripala i tri parking-mjesta u podzemnoj garaži. Nekretnine u „Kseniji“ koštale su skoro 2,1 milion KM.

rezidencija-ksenija

foto: CIN

rezidencija-teuta

foto: CIN

Novi.ba/CIN

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA