Kako nastaje citokinska oluja koja je glavni krivac smrti kod oboljelih od kovida?

29.11.2020 - 12:29 | Vijesti >> Aktuelno
 

Uzrokuju smrt ćelija, naknadno zapaljenje i oslobađanje više citokina

Poznato je da teški slučajevi kovida 19 dovode do misterioznog stanja pri kojem imuni sistem tela propada i počinje da napada zdrave ćelije, a ne samo one zaražene.

Ovo produženo stanje samosabotaže poznato je kao "oluja citokina" i može biti fatalno, a istraživači su se mučili da shvate kako ona djeluje i kako se liječi.

Sada su nova istraživanja proučila napredovanje infekcije korona virusa kod miševa i otkrila da je oluja citokina začarani krug, što dovodi do prekomerne proizvodnje dva signalna proteina koja se zovu faktor tumorske nekroze (TNF) - alfa, i interferon (INF) -gama.

Oni zajedno rade na izazivanju ozbiljnog stanja koje može dovesti do upale, oštećenja organa i eventualne smrti.

Ali studija sprovedena na miševima, pokazala je da pomoću postojećih antitela dizajniranih za borbu protiv ovih proteina, postoji efikasan način sprječavanja smrti u teškim slučajevima kovida 19.

- Razumjevanje puteva i mehanizama koji pokreću ovu upalu je presudno za razvoj efikasnih strategija lečenja - rekao je koautor studije Thirumala-Devi Kanneganti iz imunološkog odeljenja St. Jude u Tenesiju.

- Ovo istraživanje pruža to razumevanje. Takođe smo identifikovali specifične citokine koji aktiviraju puteve upale ćelijske smrti i imaju značajan potencijal za lečenje kovida 19 i drugih visoko fatalnih bolesti, uključujući sepsu. 

Citokini su mali signali proteina koje ćelije ispumpavaju kako bi drugim ćelijama rekle šta da rade.

Oni su vitalni u imunološkom odgovoru, jer mogu ograničiti širenje virusa, ali neki također pokreću upalu.

Dr Kenegenti se usredsredio na citokine koji su najčešće viđeni kod pacijenata sa kovidom 19 i sproveo kontrolisane eksperimente na miševima. Otkrili su da nijedan citokin nije prouzrokovao stanje viđeno kod pacijenata sa korona virusom. Istraživači su tada počeli da kombinuju citokine i isprobali 28 različitih, a samo je jedno uparivanje izazvalo smrtonosni odgovor.

Dok se kreću oko ćelija, ideja je da uništavaju zaražene ćelije, sprečavajući virus da dođe do zdravih, neinficiranih područja. Ali prisustvo dva povišena citokina dovodi do toga da se previše ćelija cilja i ubija, a nakupljanje mrtvih ćelija podstiče upalu.

Ovo zauzvrat oslobađa više citokina, stvarajući začarani krug.

Kod miševa koji nisu zaraženi korona virusom, istraživači su im dali koktel i TNF-alfa i IFN-gama i otkrili da je nanio štetu sličnu onoj koja se primjećuje u slučajevima kovida 19.

Mapirajući ove puteve, istraživači sada znaju na koje lijekove može da se cilja kako bi se liječilo stanje. Antitela koja ciljaju i neutrališu ova dva citokina već postoje i koriste se u lečenju drugih inflamatornih bolesti.

- Nalazi povezuju inflamatornu ćelijsku smrt izazvanu TNF-alfa i IFN-gama sa kovidom - rekao je dr Keneganti.

Rezultati takođe sugerišu da su terapije koje ciljaju ovu kombinaciju citokina kandidati za brza klinička ispitivanja za liječenje ne samo kovida 19, već i nekoliko drugih često fatalnih poremećaja povezanih sa olujom citokina.

(Telegraf.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA