Danas hitna sjednica Skupštine KS

30.11.2020 - 08:47 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: N1
 

Ostavke premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika trebale bi biti razmatrane na sjednici Skupštine koja je zakazana za danas.

Iako će zastupnici dnevni red utvrđivati na početku sjednice, Kolegij Skupštine ranije je najavio da je planirano i imenovanje novog predsjedavajućeg kantonalnog zakonodavnog tijela.

Kolegij Skupštine KS je zbog ostavke Nenadića i Čelika odgodio sjednicu koja je trebala biti održana 23. novembra, a na kojoj se trebao razmatrati prijedlog o glasanju o nepovjerenju Vladi KS.

Zastupnici 'Četvorke' u Skupštini Kantona Sarajevo su 9. oktobra predali zahtjev, uz 18 potpisa, za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je 18. novembra podnio ostavku na tu funkciju, kazao je da želi ubrzati proces uspostave nove vlasti, s obzirom na vrlo složenu situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa.

O ostavci premijera Nenadića, te nasljedniku Mirze Čelika, Skupština će se izjasniti danas. Plan četvorke je - do kraja godine nova Vlada.

Pregovori su u toku. Brojna imena u opticaju. Članovi Naroda i pravde zvanično ne otkrivaju koga će predložiti za mandatara. U Našoj stranci nema dileme.

Jasno je - da u sastavu nove Vlade neće biti kandidata iz redova SBB-a ili DF-a, poručuju iz četvorke. Prije nego objave zvanična imena onih koji će činiti izvršnu vlast, četvorka će revidirati i javnosti predstaviti principe saradnje. Dugoročne i kratkoročne mjere u borbi protiv pandemije COVID-a 19. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA