Otkriven novi simptom koji bi mogao biti rani znak zaraze

30.11.2020 - 18:39 | Vijesti >> Aktuelno
 

Istraživači na Sveučilištu u Barceloni otkrili su da niz nazalnih problema može biti rani pokazatelj zaraze koronavirusom. Neki pacijenti s koronavirusom koji su sudjelovali u studiji iskusili su suhoću nosa, dok su drugi imali neobičan osjećaj u nosnoj šupljini.

Nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Barceloni otkrila je da su neki ljudi s koronavirusom imali niz nazalnih simptoma prije nego što su se počeli pojavljivati uobičajeniji simptomi. Točnije, studija je pokazala da simptomi poput suhoće nosa mogu javiti prije gubitka okusa i mirisa kod oboljelih od koronavirusa. 

Ispitanici u kliničkoj skupini izvijestili su da su češće imali "neobičan osjećaj u nosu" i pretjeranu suhoću nosa nego kontrolna skupina. Istraživači su primijetili da se "nosni simptomi uglavnom javljaju zajedno s anosmijom ili hiposmijom".

Popis simptoma koronavirusa prilično je porastao dok liječnici i zdravstveni istraživači nastavljaju učiti više o virusu. Ipak, najčešći simptomi i dalje imaju velike sličnosti sa simptomima gripe, što znači da su vrućina, kašalj i umor simptomi koje oboljeli od koronavirusa najčešće iskuse. 

Uz to, nedavna studija Northwestern Medicine otkrila je da 82% pacijenata s koronavirusom koji imaju ozbiljne simptome koji opravdavaju hospitalizaciju također u određenom trenutku tijekom bolesti imaju niz neuroloških simptoma. Popis uobičajenih neuroloških simptoma uključuje gubitak pamćenja, zbunjenost i nemogućnost koncentracije na zadatak tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da mnogi pacijenti s koronavirusom imaju dugotrajnih neuroloških problema čak i nekoliko tjedana i mjeseci nakon napuštanja bolnice. Uz to, postoji sve više dokaza da preživjeli koronavirus mogu pokazivati ​​znakove oštećenja pluća i srca mjesecima nakon početne dijagnoze, prenosi BGR.

Izvor:N1

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA