Koliko dugo možete da budete u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, a da se ne zarazite?

04.12.2020 - 10:53 | Vijesti >> Aktuelno
 

Koliko brzo će se dogoditi prenos korona virusa sa zaražene osobe na zdravu zavisi prvenstveno od toga da li se poštuju preventivne mjere, ali i od brojnih drugih faktora, od toga koliko je dugo ta osoba bila izložena virusu, u kakvim uslovima, do toga šta su radili i slično.

Matematičari sa MIT-a odlučili su da se pozabave kompleksnim problemom širenja virusa, pa su osmislili matematički model koji simulira dinamičnost fluida, odnosno virusa u kapljicama u nekom prostoru.

Pitanje je bilo jednostavno - koliko dugo možete da budete u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, a da se ne zarazite? Odgovori su, međutim, bili raznoliki i kretali su se u rasponu od nekoliko minuta do nedjelju dana.

Kako je sama matematička formula izuzetno kompleksna, MIT-jevci su odlučili da naprave internet stranicu koja je relativno jednostavna za korišćenje, a koja može da pomogne običnim ljudima da izračunaju kakve su im šanse za zarazu.

Korisnici mogu da odaberu vrlo specifične uslove poput veličine sobe, nošenja maske, koja je vrsta maske, kakav je nivo vlage, koliko je osoba u sobi i kakva je ventilacija. Na stranici alat pruža uvid u to koliko je koja situacija opasna, od sedenja u dnevnoj sobi sa prijateljima i posjete crkvi do kupovine u prodavnici i odlaska na koncert.

Jedna od najrizičnijih situacija je sjedenje u restoranu gdje se možete zaraziti za svega desetak minuta, dok sa jednom zaraženom osobom možete da boravite u istoj sobi u kući i do nedjelju dana a da se ne zarazite, pod uslovom da oboje nosite maske i provjetravate prostoriju.

Večera bez maske

Večera za deset osoba u standardnoj sobi u kojoj niko ne nosi maske sigurna je samo 18 minuta. Džon Buš, profesor primenjene matematike na MIT-u, rekao je da, iako su osnovna zdravstvena pravila bila korisna, pretpostavka da su u svim situacijama bila 100 odsto delotvorna, bila je "opasna" i "previše pojednostavljena".

Otvaranje prozora

Mijenjanjem nekih detalja u određenim scenarijima menja i vreme potrebno za zarazu. Na primjer, ako osobe ne večeraju nego nose masku, količina bezbjednog vremena skoči za dva minuta. Ako se uz to otvori prozor i pojača ventilacija, sigurni ste još šest minuta.

Ali, ako računamo na to da ljudi ponekad povuku masku ili ne nose odgovarajuću masku, večera može biti bezbjedna samo 32 minuta. Jedini problem ovog alata je to što pretpostavlja da je samo jedna osoba zaražena među prisutnima.

Novi.ba/Alo.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA