EVO KAKO DA ZNATE DA LI IMATE ANTITIJELA NA KORONU? Ovo pokazuje da li ste se nekada susreli sa virusom

04.12.2020 - 11:11 | Porodica i zdravlje
 

Osim što je iznimno zarazan, koronavirus liječnicima otežava posao i zbog perioda inkubacije te zato što zaraženi mogu biti bez ikakvih simptoma – što ne znači da ne prenose virus. 

Serološkim testiranjem na COVID-19 može se utvrditi prisutnost antitijela na virus koji uzrokuje COVID-19 bolest! Ako ste sigurno bili u kontaktu sa zaraženim ili ako pokazujete simptome koronavirusa, potrebno je napraviti PCR test i postupiti sukladno uputama ljekara.

coronavajrus

Foto: dioptrija.hr

Prilikom testa krv se testira na antitijela – IgM i/ili IgG. Određivanjem imate li navedena dva antitijela u krvi, dolazi se do zaključka jeste li se susreli s virusom. IgM se u većini slučajeva prva razvijaju, onda se razvijaju IgG antitijela. Ako su nalazi negativni na oba antitijela, to znači da se niste susreli s infekcijom posljednjih 7-10 dana – period potreban za početak nastanka antitijela. U tom slučaju, preporučamo da se testirate još jednom za 7-10 dana. 

Sve ostale mogućnosti, prema tablici iznad, ukazuju na prisutnost virusa, nakon čega biste morali kontaktirati nadležnog liječnika za daljnje upute – iako nemaju svi rezultati isto značenje. Npr. ukoliko ste pozitivni na IgG, a negativni na IgM antitijela, moguće da ste razvili imunitet na virus, no to ne znači da se ne trebate javiti nadležnom liječniku. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA