APEL SRPSKIH AKADEMIKA “Sačuvajmo našu djecu od hrvatskih laži!”

05.12.2020 - 09:13 | Vijesti >> Aktuelno
 

Apel Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) da se zaštiti Zavod za izdavanje udžbenika, kao institucija od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih ustanova obrazovnog sistema Srbije, dočekan je s velikom podrškom u javnosti Srbije, pišu beogradski mediji.

- Tržište školskih knjiga je izvan državne kontrole, što je neprihvatljivo za bilo koju pravno uređenu, slobodnu i nezavisnu državu - naglasili su srpski akademici.

screenshot-24

Biznis vrijedan 150 miliona eura godišnje, našao se u rukama desetina privatnih izdavača, mahom stranaca, kao slučaj "BIGZ", koji su kupili Hrvati i koji s još nekoliko svojih izdavačkih kuća, kao što je "Klet", drže 30 odsto ovog tržišta. Minulih godina, posebno u udžbenicima historije za osnovce, često su se pojavljivale netačne informacije. Tako je, recimo, povučen iz upotrebe sporni udžbenik historije za sedmi razred, čiji je izdavač "BIGZ školstvo", a u kome se sugerisalo da su djeca otimana od roditelja kao danak u krvi imala mogućnost da napreduju u Osmanskom carstvu. Ovo je bio samo jedan od brojnih primera falsifikovanja historije, zbog čega se javnost pobunila, pišu beogradski mediji.

Akademik Matija Bećković kaže za "Srpski telegraf" da je izuzetno važno što je SANU ukazao na ovaj veliki problem, koji hitno treba riješiti.

- Obrazovanje djece i udžbenici iz kojih uče, najvažnije je pitanje za nas, kao društvo, i našu budućnost. Pojedine netačne informacije koje se provlače kroz, recimo, udžbenike istorije, bile su alarm koji se upalio i natjerao sve nas, pa i SANU, da se javno oglasi i zatraži da se to konačno zaustavi i riješi, i hvala bogu da je tako - kazao je Bećković.

Novi.ba/Srpskitelegraf

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA