OPREZNO S JUHOM! Namirnice koje često podgrijavamo djeci mogu biti jako opasne!

07.01.2021 - 23:36 | Praktična žena >> Mame i bebe

Najzdravije je jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, kuhanje obroka za sljedeći dan ili čak nekoliko idućih dana je realnost, a njihovo podgrijavanje način života. No, bez obzira na praktičnost postoje neke namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene jer podgrijavanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Posebno je važno istaknuti kako su djeca najviše osjetljiva na negativne promjene u hrani do kojih dolazi podgrijavanjem.

Mrkva i špinat  

Povrće poput mrkve i osobito špinata sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni , no ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozamine koji djeluju karcinogeno. Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Mališani su osobito osjetljivi na ove negativne promjene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrijavati juhu ili varivo sa primjerice mrkvom. Kad podgrijavate juhu ili varivo, izvadite povrće i zagrijte samo tekućinu.

preuzmi
Gljive 

Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje. Ipak, ako si pri pripremi jela koristila svježe gljive koje si dobro očistila te nakon pripreme pospremila ih u hladnjak na ne više od 24 sata, možeš ga podgrijati na temperaturi od oko 70°C.

Riža

Prema Food Standard Agency  trebamo izbjegavati. podrgijavanje riže. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Sirova riža, naime, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove.

Ukoliko ste namjeravali pripremiti rižu unaprijed ohladite je unutar jednog sata od završetka pripreme i čuvajte u hladnjaku najviše jedan dan prije podgrijavanja.

Piletina

Zbog visokog sadržaja proteina piletinu nije preporučljivo ponovno grijati. Podgrijavanje nakon 2-3 dana će uzrokovati promjenu strukture proteina što može imati za posljedicu probavne tegobe. Isto vrijedi i za drugo meso, ribu i jela s jajima.

Dodatno, jela koja sadrže mlijeko i mliječne proizvode je najbolje jesti svježe pripremljene.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA