JESTE LI PRIMIJETILI ČUDNU SLUZ U BOCI SIRĆETA: Evo o čemu se radi

14.01.2021 - 09:02 | Praktična žena
 

Sirće ili ocat neizostavan su artikal koji se nalazi u svakoj kuhinji.

Osim što je jedan od najčešćih začina za salate ili kao dodatak u kuhanim jelima, sirće često koristimo i za čišćenje u domaćinstvu. 

Ukoliko koristite vinski ili jabučni ocat, ponekad možete primijetiti čudnu nakupinu sluzi koja se može pojaviti u boci. Možda ste pomislili da se sirće pokvarilo i da ga treba baciti. 

Naprotiv - ovo je znak da u boci imate prirodni ocat, piše "Radio Sarajevo".

Sluzava nakupina zapravo je matična gljivica koja potiče fermentaciju. Tekućinu jednostavno procijedite i vratite u bocu. 

Matičnu gljivicu možete dodati u prirodni sok od jabuke ili vino, te tako potaknuti novi proces fermentacije. Na ovaj način dobit ćete prirodini ocat. Što duže sluz stoji u tekućini, ocat će biti aromatičniji. 

Osim toga, matične gljivice mogu se koristiti i u pravljenju kombuche - zdravog napitka na baci čaja.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA