Nedim Sladić upozorava na NEOBIČNE VREMENSKE PRILIKE koje stižu na naše područje, a evo kad da ih očekujemo!

23.02.2021 - 20:13 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Početkom iduće nedjelje sa prednje strane ciklona, koji će se premještati preko Pirinejskog poluostrva prema Magrebu, će u izraženom južnom i jugozapadnom visinskom strujanju povlačiti velike količine saharskog pjeska prema centralnoj Evropi, naročito na područje Francuske, Njemačke, Švajcarske i dalje ka Skandinaviji, zbog čega će ova područja imati prilično zamućeno nebo, često u nijansama narandžaste i crvene boje, prognozirao je meteorolog Nedim Sladić za portal "Oslobođenje.ba" .

"Posljedično bismo mogli narednih dana ponovo da čitamo tekstove i gledamo slike lokalnih medija kako je nad Alpima saharski pjesak doslovce stvorio prizore pustinjskog neba usljed zasićenja aerosolom, a sneg bi opet mogao da poprimi crvenkastu boju kao početkom februara 2021. godine", istakao je meteorolog.

sa-nedim-sladic-clf-16-59-14-05-still001-264863

I na naše područje će stići manje količine saharskog pjeska koji će se gurati sa sjevera prema jugu, a iz dana u dan sve će više biti primjetniji i nad nebom u regionu, posebno od sredine nedjelje.

Ipak, u poređenju sa centralnim dijelovima Evope, nebo neće biti u toj mjeri zamućeno. Takođe, treba akcentovati da nas u narednom periodu čeka pretežno sunčano vrijeme sa natprosečno visokim temperaturama za ovo doba godine.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA