Tužitelj objasnio zašto traži produženje pritvora Mutapu i Dupovcu

25.02.2021 - 14:03 | Vijesti >> Aktuelno

Odbrana se usprotivila zahtjevu Tužilaštva BiH i zato što "postoje brojni svjedoci na raznim lokacijama i institucijama na slobodi"

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog prema Sudu BiH da se Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu osumnjičenim u predmetu stradanja Dženana Memića, mjera pritvora produži za još 60 dana. 

Na današnjem ročištu tužitelj, Ćazim Hasanspahić, je Sudu poručio da “ uzme u obzir postojanje osnovane sumnje, dokaze koji su raniji dostavljeni , a koji će se proširiti.

- Nije slučajnost da skoro svaki novi svjedok koji se pojavi traži zaštitu, i zbog toga Mutap i Dupovac moraju ostati u pritvoru , rekao je tužitelj Istakao je i da je “ veliki broj svjedoka koji se pojavljuju, istraga se proširuje, postupak traje dugo pa i porodica i javnost traže da se proces okonča, istakao je Hasanspahić. 

Ermin Gačanović, odbrana Hasana Dupoca, osporila je određivanje mjere produženja pritvora , između ostalog , zbog toga što postoje “brojni svjedoci na raznim lokacijama i institucijama na slobodi , pa kako onda samo Mutap i Dupovac mogu ometati istragu “ .

Nina Kisić, advokat Zijada Mutapa predložila je da se prijedlog o produživanju mjere pritvora odbaci kao nepotpun ili neosnovan ili da se Mutapu zabrani komunikacija sa svima, osim sa braniocima. Kisić ne predložila i da se umjesto pritvora, Mutapu ograniči boravak na određenu teritoriju, kako bi se spriječio makar i “slučajni“ kontakt sa svjedocima.

(Oslobođenje.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA