Britanija objavila "putnu mapu"

Da li su COVID pasoši jedini izlaz iz lockdown-a?

27.02.2021 - 23:22 | Vijesti >> Svijet

Britanski premijer Boris Johnson objavio je "mapu puta" za ukidanje lockdown-a. Britancima bi to omogućilo da nastave normalan život. Ali kretanje ovom mapom puta moglo bi, barem dijelom, ovisiti o tome jesu li građani vakcinisani.

Sve odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu trebale bi primiti prvu vakcinu do kraja jula. To bi im omogućilo pristup velikim događajima, domaćim putovanjima, a možda čak i barovima i restoranima. 

Nejasno je gdje bi se završile ove prednosti ili kako bi se one nadzirale. Na primjer, posjedovanje takozvanog „pasoša vakcine“ može ljudima pružiti prednost kada je riječ o zapošljavanju. 

"Pasoš" bi teoretski uključivao dokument kao dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativni test na koronavirus. Nada se da će ovo omogućiti sigurne prostore od koronavirusa koji će onda olakšati ekonomski oporavak.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA