SIPATE LI VRUĆU VODU U DŽEZVU KADA KUHATE KAFU? Stručnjaci kažu: To je velika greška - saznajte zašto!

06.03.2021 - 07:42 | Praktična žena

Kada kuhate kafu ili čaj, da li imate običaj da u džezvu ili kuhalo sipate vruću vodu iz bojlera kako biste ubrzali proces zagrijavanja? Ako to radite, pravite veliku grešku, kažu stručnjaci iz američkog Istraživačkog centra za ishranu i biotehnologiju.

Oni napominju da je uvijek bolja ideja koristiti hladnu vodu za kuhanje toplih napitaka, ali i hrane.

kafa

"Kvalitet tople vode iz bojlera je lošiji, ona nije za piće. Prvenstveno je namijenjena za pranje veša, posuđa i svega ostalog, a hranu i bilo šta što unosimo u organizam čak treba i ispirati hladnom vodom. Vruću vodu ne možemo baš nazvati 'otrovnom', u njoj nema kalijum cijanida, ali svakako je preporučljivije kuvati hranu u hladnoj, kao i koristiti je za pripremu čaja, kafe i drugih toplih napitaka, objašnjavaju stručnjaci. 

(novi.ba/mondo.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA