Danas počinje sa radom COVID pozivni centar u KS

06.03.2021 - 08:02 | Vijesti >> Aktuelno

Na području Kantona Sarajevo danas počinje sa radom COVID pozivni centar. Građani koji sumnjaju na zarazu koronavirusom, besplatnim pozivom na telefonski broj 081/920-333 stupit će u direktan kontakt sa ljekarima koji će im po potrebi izdati uputnicu za PCR testiranje i dati uputu o daljim koracima.

“Cilj je da pomognemo primarnoj zdravstvenoj zaštiti  i budemo odgovorniji prema građanima koji pokušavaju dobiti njegu. Ne smije se više dešavati da na poziv građana koji treba zdravstvenu pomoć niko ne odgovara ili da njegov poziv bude odbijen”, izjavio je premijer Edin Forto.

Prema posljednjim podacima, na području KS evidentirano je 478 novooboljelih od koronavirusa. Od ovog broja novozaraženih, njih 303 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Hospitalizirano 338 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 241 pacijent, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 104 osobe. Jedanaest pacijenata koristi pomoć respiratora.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo 2.656 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA