Na današnji dan 1566. godine: Preminuo Sulejman Veličanstveni, slavni turski sultan

06.09.2015 - 15:05 | Vijesti >> Dogodilo se na današnji dan
Autor: M. Salihović

Sulejman je bio sin sultana Selima I i njegove žene, Hafse Hatun, koja je vjerovatno bila kćerka tatarskog kana sa Krima, Mengli Giraja. Neki istoričari tvrde da se u mladosti divio Aleksandru Velikom. Bio je vođen Aleksandrovom vizijom da stvori veliko svjetsko carstvo. Sulejmanov lični život su obilježili veliki vezir Pargalija Ibrahim-paša i Hurem sultanija.

Sulejman je rođen u Trapezuntu, koji se nalazi na obali Crnog mora vjerovatno oko 6. novembra 1494. godine. Sulejman je bio sin sultana Selima I i njegove žene, Hafse Hatun, koja je verovatno bila kćerka tatarskog kana sa Krima, Mengli Giraja. Kao mladić se sprijateljio sa Pargalijom Ibrahimom, koji će kasnije postati najvjerniji sultanov savjetnik i veliki vezir. Sa 17 godina postavljen je za namjesnika grada Kafe (danas Teodosija), potom Sarukana (danas Manisa). Po smrti njegovog oca Selima I, naslijedio je carstvo kao deseti sultan Osmanskog carstva. 

sul1
 
Sulejmanov lični život su obilježili veliki vezir Pargalija Ibrahim-paša i Hurem sultanija.
 
Pargalija Ibrahim-paša je bio Sulejmanov drug iz djetinjstva i kasnije je bio njegov veliki prijatelj. Ibrahim je zapravo bio pravoslavni hrišćanin iz Grčke ili Albanije. On je školovan, nakon što je uzet kao danak u krvi. On je prvo bio Sulejmanov sokolar, pa je potom unaprijeđen u upravnika dvora, da bi 1523. godine postao veliki vezir, a 1529. i komandant cijele osmanske vojske. Sulejman je takođe jednom prilikom Ibrahima proglasio za beglerbega Rumelije. Prema jednom hroničaru iz 17. vijeka Ibrahim je zamolio Sulejmana da ga ne promoviše na tako visokim pozicijama, strahujući za svoju bezbjednost, ali mu je Sulejman na to odgovorio da pod njegovom vladavinom, bez obzira na okolnosti, Ibrahima nikada neće ubiti ili ugroziti njegov život. Ipak, na kraju Ibrahim je pao u nemilost sultanu. 

sul2
Sulejman je bio opčinjen Hurem sultanijom, koja je bila djevojka iz njegovog harema. Bila je porijeklom iz Rusije, tačnije iz današnje Ukrajine. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra Lisovska. Prema nekim zapadnim diplomatama, koji su čuli tračeve u palati o njoj, nazvali su je „Rokselana", što upućuje na njeno rusko porijeklo. Kao kćerka pravoslavnog sveštenika, oteta je od strane Tatara i prodata kao roblje u Konstantinopolju i kasnije se uzdizala do samih vrhova harema da bi postala Sulejmanova miljenica.
 
Sulejman je umro je prilikom opsade Sigeta u trećem pohodu na Beč.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: