UPOZORENJE VOĆARIMA IZ MINISTARSTVA: Evo šta trebate uraditi da zaštitite VOĆE OD MRAZA! Pročitajte i kada je najavljen period najveće opasnosti

07.04.2021 - 15:47 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je upozorilo voćare i savjetovalo ih da počnu pripreme za mraz koji su najavili meteorolozi.

“Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će sutra ujutro na zapadu i sjeverozapadu Krajine biti umjerenog mraza, s minimalnom temperaturom vazduha od -5 do -2 stepena Celzijusa, dok će u brdovitim predjelima i mrazištima, te sjevernim padinama, ta temperatura biti lokalno i niža. Potencijalnu opasnost od mraza imamo u cijelom sjevernom pojasu RS-a, izraženije na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu Krajine, te u srednjem i gornjem toku rijeke Drine”, navodi se u saopštenju iz ministarstva i dodaje da je period najveće opasnosti noć sa srijede na četvrtak.

Upozorili su da s obzirom da se pojedine voćne kulture nalaze u fazi početka cvjetanja ili punog cvjetanja, mraz može da dovede do katastrofalnih šteta.

Prema preporukama iz Ministarstva poljoprivrede RS-a pripreme za najavljeni mraz potrebno je izvršiti najprije kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona na bazi GA i GA4+7 (kruška), i obezbjeđenjem materijala za zadimljavanje.

“U zasadima koji nemaju antifrost-sisteme niti frost bustere, pripremiti materijal za paljenje vatri. Bolje je više malih vatri nego manje velikih. Broj vatri po hektaru treba biti najmanje 300. Ukoliko se ne može obezbjediti dovoljan broj vatri, skoncentrisati se na manju površinu”, navode iz ministarstva.

Pojašnjavaju da se vatre mogu postavljati svaki red u cik-cak rasporedu na udaljenosti od deset metara ili svaki drugi red na udaljenosti pet do šest metara.

“Ukoliko se vatre postavljaju svaki drugi red, kroz slobodan red se može voziti prazan atomizer samo sa uključenim ventilatorom kako bi se vazduh raspirivao lijevo i desno, pri čemu treba obuhvatiti onu površinu koja omogućava da se kroz isto mjesto prođe najviše svakih pet minuta”, savjetuju iz ministarstva i dodaju da ne preporučuju prskanje vodom sa atomizerom u toku mraza.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA