TEME

ESKALACIJA KRIZE NAKON KOJE ĆE SE CRVENE LINIJE UŽARITI: Ukrajinski predsjednik zatražio je članstvo u NATO savezu, tvrdi kako se "samo tako može okončati rat u Donbasu"

07.04.2021 - 17:25 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Advance.hr

Prije nekoliko dana napetosti između Rusije i Ukrajine poprilično su porasle nakon što je ukrajinska vojska poručila kako će "u narednim mjesecima" održati zajedničke vojne vježbe se NATO-om. Iz Rusije su pak poručili kako bi prisutnost NATO-ovih trupa na teritoriju Ukrajine za Rusija bila "crvena linija". Sve to se događa pak u trenutku dok se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici, a oružani incidenti u Donbasu postaju sve češći.

No, zajedničke vojne vježbe Ukrajine i NATO-a, iako nešto što bi Rusiju krajnje iritiralo, su jedna stvar, ali potencijalno pristupanje Ukrajine tom vojnom savezu, kojeg Rusija percipira sve više kao direktnog neprijatelja (i obratno), bila bi jedna sasvim nova razina eskalacije. I čini se da se ide upravo prema tome.

Naime, kako prenosi novinska agencija Reuters, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako želi da Ukrajina postane NATO članica. Također je pozvao NATO da "kreira put" za ukrajinsko pristupanje ovoj vojnoj alijansi.

Ne treba posebno ni naglašavati da je reakcija iz Moskve stigla gotovo u istom trenutku nakon što je Zelenski dao ovu izjavu. Iz Kremlja ističu kako bi već samo ukrajinsko približavanje NATO-u dodatno zapalilo situaciju u Donbasu.

Želi li Zelenski zaista da Ukrajina postane NATO članica ili je sve ovo samo nekakvo ispitivanje koliko se daleko može ići u retorici? Sigurno mu je jasno da bi takva namjera, ako bi bila potvrđena, Rusiji bila gotovo pa "pozivnica" za invaziju na njegovu zemlju.

Što pak o svemu misli SAD? Žele li pokrenuti proces ukrajinskog pristupanja NATO-u? Iz Pentagona su, sasvim očekivano, odbili dati bilo kakav komentar na ove izjave ukrajinskog predsjednika.

"NATO je jedini put prema okončanju rata u Donbasu", istaknuo je Zelenski u telefonskom razgovoru s generalnim tajnikom NATO saveza, Jensom Stoltenbergom. "Akcijski plan pristupanja NATO-u za Ukrajinu bit će pravi signal Rusiji", rekao je Zelenski. "Signal" za što? Da ruske trupe pređu granicu?

Zelenski ide i dalje te je također pozvao NATO članice da "ojačaju svoju vojnu prisutnost u Crnom moru".

Ovo je svakako nova točka trenutačne eskalacije. Kako smo rekli i ranije, čini se da Zelenski misli da može računati na američku potporu. Joe Biden mu je, tvrdi, to obećao u nedavnom telefonskom pozivu. Ali to je veliki rizik jer u slučaju da ta potpora izostane Ukrajina bi se mogla naći u ratu s Rusijom (koja je daleko veća vojna sila od nje), a NATO članica još uvijek nije i ne može računati na kolektivnu obranu...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA