Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o javnim nabavkama

08.04.2021 - 15:10 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, bez diskusije, podržao Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon usvojen je sa šest amandmana koje je prihvatila Ustavnopravna komisija tog doma.  

S obzirom na to da se usvojeni tekst zakona razlikuje u odnosu na onaj koji je ranije usvojio Predstavnički dom, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova. Iz Doma naroda u komisiju za usaglašavanje predloženi su delegati Sredoje Nović, Bariša Čolak i Asim Sarajlić.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka. 

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Dom naroda danas, u drugom krugu glasanja, nije podržao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su ranije razmatrani po hitnom postupku, a kojima bi se trebao stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Delegati su po hitnom postupku razmatrali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji su predložili Denis Bećirović i Zlatko Miletić, ali ga nisu podržali.

Dom naroda nije usvojio delegatsku inicijativu Zlatka Miletića kojom je tražio da se  pothitno izjednači status zdravstvenih radnika u HNK sa statusom istih radnika u drugim kantonima u Federaciji BiH, prevashodno Kantonu Sarajevo, te na taj način stvore normalni uslovi za rad zdravstvenih radnika, ali i kvalitetna zdravstvena zaštita stanovništva. 

Nije prihvaćena ni delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo  Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine.

Data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA