TEME

BORBA PROTIV KORPORATIVNE GRAMZIVOSTI NA AMERIČKI NAČIN: Bidenovo podizanje porezne stope koje "neće pogoditi srednju klasu" pod povećalom

08.04.2021 - 17:53 | Vijesti >> Svijet
Autor: Advance.hr

Kako bi realizirao svoj najavljeni plan rekonstrukcije američke infrastrukture predsjednik Joe Biden još na početku predstavljanja ovog grandioznog plana, koji bi koštao bilijune USD, rekao je kako želi da trošak snose velike korporacije koje ionako ne uplaćuju dovoljno poreza u državnu blagajnu, a većina ih koristi i sve metode kako bi platili što manji porez. S tim ciljem poručio je kako želi podići korporativni porez s trenutačnih 21% na 28%.

No, postoji nekoliko problema. Kao prvo, mnogi već sad ističu kako to gotovo sigurno neće biti konačna brojka nego je to tek Bidenova prva ponuda, a sad slijede pregovori s velikim biznisom koji će taj postotak vjerojatno srušiti niže. Neslužbeno se doznaje kako veliki poslovni lobiji nude 25% kao realni kompromis.

U svakom slučaju Bidena će vjerojatno neki zbog ovog poteza prozvati borcem protiv korporativne gramzivosti, no to i nije baš sasvim tako. Da, točno je da je će ovo biti prvi slučaj nakon više desetljeća da SAD podiže stopu poreza za korporacije, no pritom valja spomenuti kako je ista bila samo stalno rušena. Najveće obaranje izveo je bivši predsjednik Donald Trump koji je 2017. službenu stopu poreza za korporacije spustio s 35% na današnjnih 21%. S razlogom kažemo "službenu" pošto korporacije u praksi, koristeći se raznim "rupama u zakonima", zapravo plaćaju i puno manje.

Nadalje, što se tiče Bidenove tvrdnje kako njegov plan neće naštetiti američkoj srednjoj klasi to isto nije posve točno. Prema njegovom planu porezne stope neće se mijenjati za osobe koje zarađuju manje od 400,000 USD godišnje, no svejedno će srednja klasa pretrpjeti udarac. Naime, kako piše list Bloomberg, korporacije će gotovo sigurno ovo povećanje poreza kompenzirati na način da će smanjivati plaće zaposlenicima.

Sve u svemu, neki su skeptični prema tvrdnjama da bi se na ovaj način moglo prikupiti dovoljno novca za sve infrastrukturne projekte koje Biden ima u planu. Ne bi iznenadilo da se SAD odluči dodatno zadužiti ili da kombinira sredstva iz više izvora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA