AKO VAM JE DIJETE LJEVORUKO: Ovo svaki roditelj mora da zna! SKLONI SU POVREDAMA ali OVO JE ZABRINJAVAJUĆE

08.04.2021 - 19:45 | Praktična žena >> Mame i bebe

Geni imaju veliku ulogu, ali naučnici razmatraju i uticaj okoline, kao i eventualne motoričke poremećaje, čak i oštećenja mozga

Živimo u svijetu dešnjaka. Gdje god se nalazimo, na ulici, u parku, na poslu ili u fitness centru, okružuju nas dešnjaci. Retko vidimo osobu koja piše lijevom rukom ili njome baca loptu, uzima alat... Najčešće se začudimo njenom umijeću i krenemo dalje svojim putem.

Tek kada u našu porodicu ili među bliske prijatelje pristigne neko ljevoruk, zapitamo se kako je do toga došlo. Zašto lijevu ruku koristi češće i spretnije od desne? Da li je to sam odabrao ili drugačije ne može? Da li se radi o nasljednoj osobini, želji ili možda bolesti?

Većina naučnika smatra da naslijeđe ima veliku ulogu, ali ne zanemaruju ni uticaj okoline, kao i nervne i motoričke poremećaje.

Ljevorukost ne može uočiti odmah nakon rođenja, jer se razvija postupno sa razvojem voljnih pokreta.

2014-12-levoruka-deca-praktican-ian-izum-jedne-mame-aps-101036921

Zbog toga roditelji ne mogu odmah da znaju da li je dijete ljevoruko ili je dešnjak. Tek kad dijete napuni tri godine može se sa sigurnošću tvrditi da učestalo koristi lijevu ruku. Ali ako podjednako koristi obje ruke tada je i kod starijeg djeteta teško ili gotovo nemoguće da odredi da li je ljevoruko.

Roditelji moraju da budu oprezni kada dijete mlađe od godinu dana koristi samo jednu ruku, bilo da je to lijeva ili desna. Takvo ponašanje najčešće je uzrokovano povredom motoričkog centra na polovini mozga, na suprotnoj strani od ruke koju manje koristi. To znači, ako je oštećen motorički centar na lijevoj polovini mozga, dijete će pretežno koristiti lijevu ruku.

Ako je oštećenje manje, mozak ga može sam prevladati, bez liječenja. To je ujedno i najsrećniji rasplet, jer dijete nema većih posljedica. Ali iako je takvo dijete naizgled potpuno zdravo, ipak je često nespretnije i trapavije od svojih vršnjaka.

Pravi problem je kada je oštećenje mozga veliko. Tada može doći do cerebralne paralize i veće ili manje oduzetosti jedne strane tijela. Pri tome je oduzeta strana tijela suprotna onoj gdje je povreda u mozgu. Ta bolest nije izlječiva, pa je djetetu moguće samo poboljšati kvalitet života i smanjiti invalidnost.

Druga istraživanja su pak pokazala da su ljevoruka djeca kreativnija od dešnjaka. Razlog je, navodno, što ljevoruki češće koriste centre za govor u obje moždane polovine, a to podstiče kreativnost.

 Mada su mišljenja podjeljena, brojke govore da je među umjetnicima 20 posto više ljevorukih nego što je to uobičajeno. Pitanje je samo, kako otkriti da li je to zato što su ljevoruki skloniji umjetnosti ili zato što umjetnost pogoduje pretežnom korišćenju lijeve ruke?

Ali jedan podatak je pouzdan - ljevoruki su skloniji slučajnim povredama. Najvjerovatnije zbog toga što je svijet prilagođen dešnjacima.

Sklonost slučajnim povredama toliko je velika da je neki istraživači smatraju jednim od uzroka veće smrtnosti ljevorukih ljudi. Zbog toga se, kažu, kod starijih od 80 godina može naći samo jedan odsto ljevorukih,prenosi Stil.

Većina drugih naučnika, tu razliku u procentu ljevorukih kod starijih i mlađih osoba, tumači kao odraz socijalnog pritiska da lijevo nije dobro, te otud i učestaliju upotrebu desne ruke.

Takav pritisak okoline, niti desno dizajnirani svijet, ipak nisu mnogo smetali Leonardu da Vinčiju, Bendžamenu Franklinu i Mikelanđelu, koji su bili ljevoruki. Stoga, odbranite svog mališana od opasnosti desnog svijeta i pričekajte da vaša mala pričalica odraste u kreativnu osobu.

Ko je inteligentniji

Ispitivanja o nervnom oštećenju kao uzroku nastanka ljevaka, podstakla su i druga istraživanja moždanih aktivnosti.

Američki naučnici testirali su inteligenciju 10 levorukih i 15 desnorukih studenata sa California Institute of Tehnology. Rezultati govornog dijela testa bili su jednaki za obje grupe, ali u rješavanju vizuelnih prostornih zadataka, na primjer, slaganja slagalica, dešnjaci su postigli neznatno bolje rezultate.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA