Skupština i Vlada KS: Divjak nikada nije išao lakšim, nego uvijek ispravnim putem

08.04.2021 - 23:23 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

U Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo danas preminulog Jovana Divjaka su nazvali čovjekom koji nikada nije išao lakšim uvijek ispravnim putem. Opisali su ga kao vojnikom i intelektualcem punog duha i šarma.

I oni su također podsjetili na njegove zasluge u posljednjem ratu.

"U vremenu posljednjih ispraćaja mnogih dragih ljudi, smrt Jovana Divjaka, posebno je odjeknula u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Nije Jovan Divjak imao dileme 1992. godine da svoje vojno znanje i veliko srce stavi u odbranu našeg grada i države. Beograđanin po rođenju, a borac za pravdu i istinu po opredjeljenju, bila je njegova misija cijelog života. Ostao je sa nama u najtežim vremenima, nikad nije išao lakšim, uvijek ispravnim putem", saopćili su iz Vlade KS.

Također su napomenuli Divjakov doprinos obrazovanju nakon završetka rata.

"Poseban osjećaj i pažnju imao je za djecu, naročito onu koja su ostala u ratu bez roditelja. Zbog toga, odmah iza rata pokreće Udruženje 'Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu', koje je svojim radom omogućilo obrazovanje hiljadama naših najmlađih sugrađana", ukazali su.

Istakli su i da je Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), dobio mnoga priznanja u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Dobio je priznanja od grada čiji je simbol.

"Sarajevo mu se za njegova plemenita djela zahvalilo dodjelivši mu Šestoaprilsku nagradu 2016. godine, a prije dvije godine dobio je i Plaketu Kantona Sarajevo", naveli su.

Skupština i Vlada KS su izrazili saučešće i poručili da će se pamtiti ne samo kao vojnik i general, nego i kao veliki intelektualac punog duha i šarma.

Od njega su se ranije oprostili brojni drugi političari i javne ličnosti.

 

 

 

(Klix)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA