Pregovori šest godina poslije

Američki dužnosnik kaže da bi nuklearni pregovori bili "beskrajno lakši" kad bi se s Iranom sastali licem u lice

10.04.2021 - 22:45 | Vijesti >> Svijet

Pregovori između Sjedinjenih Država i Irana o povratku na nuklearni sporazum iz 2015. napredovali bi brže ako bi se dvije strane mogle sastati licem u lice, izjavio je visoki zvaničnik State Departmenta nakon trodnevnih posrednih razgovora u Beču.

Delegati su opisali konstruktivnu, poslovnu atmosferu, ali rekli su da je malo neposrednog napretka u pitanjima koja moraju biti riješena za Washington, koji je sporazum ostavio pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. i Teheran da se vrate u Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Razgovori bi trebali biti nastavljeni sljedeće sedmice.

No, dužnosnik je rekao da su krenuli u slijepu ulicu ako Iran nastavi inzistirati na tome da se moraju ukinuti sve sankcije uvedene od 2017. godine.

Pregovori bi, kako je rekao, bili "beskrajno lakši" kada bi se mogli voditi za jednim stolom.

"Mislimo da bi bilo bolje kada bismo mogli sjesti s Irancima, ali nećemo platiti cijenu za to," rekao je. „Ako ne žele da se sastanu s nama, šteta. Samo će im biti puno teže dobiti ono što kažu da žele, a to je uzajamno vraćanje u skladnost. ”

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA