Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala izmjene Zakona o parničnom postupku

23.04.2021 - 15:11 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je usvojila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

parlamentbih

Usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je i za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije utvrdila usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Ustavnopravna komisija Doma naroda nije utvrdila ni za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom Dom naroda PSBiH traži od Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH da, najkasnije u roku od 20 dana od dana usvajanja ove inicijative, pokrene sve neophodne radnje s ciljem osnivanja Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u skladu s Ustavom BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, kao ni delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom Dom naroda PSBiH poziva sve opštine i gradove u državi Bosni i Hercegovini da, u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa, zabrane bilo koji direktni ili indirektni izraz glorifikovanja ili afirmisanja dvojice najzloglasnijih ratnih zločinaca i kvislinga na području bivše Jugoslavije - vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića i vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i svih drugih pripadnika nacifašističkih pokreta, organizacija, vojnih formacija i udruženja, bez obzira na to koje su nacije ili vjere bili, a koji su u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme odsudne borbe protiv nacifašizma kao najvećeg zla u ljudskoj istoriji, ratovali, ali i širili negativnu propagandu protiv Antifašističke koalicije.

Povodom Inicijative Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za uređivanje prevencije uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na nivou PSBiH, Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je zaključak kojim je podržala aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencije za ravnopravnost polova u provođenju člana 24. Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, da bi se regulisalo pitanje zaštite od uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja i prevencije za osobe koje rade u Sekretarijatu PSBiH, kao i za poslanike, poslanice, te delegate i delegatkinje u oba doma PSBiH, saopćeno je iz PSBiH.

Izvor:Klix

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA