Ambasador Palestine u BiH: Izrael snosi odgovornost za eskalaciju i rat istrebljenja

14.05.2021 - 14:36 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: FENA

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora izjavio je Feni da još od Nakbe 1948. godine nije prestala tragedija i patnja palestinskog naroda usljed ubistava, protjerivanja, hapšenja i uništavanja.

Međutim, dodao je on, palestinsko rukovodstvo je pozivalo i tražilo uspostavu mira, što je krunisano Sporazumom iz Osla, koji ne ispunjava težnje i prava palestinskog naroda, ali uprkos tome palestinsko rukovodstvo ga je prihvatilo.

Ambasador Namoora navodi da je izraelska strana nastavila osporavati prava palestinskog naroda i nije se pridržavala niti jedne od tačaka Sporazuma.

"Štaviše, nastavila je sa još više nasilja svoju rasističku agresorsku praksu i pokušaje etničkog čišćenja i uništenja", kazao je on.

Po njegovim riječima, posljednji od tih pokušaja su bili pokušaji protjerivanja i deložacije stanovnika jednog čitavog naselja u časnom Jerusalemu, naselja al-Šejh Džerrah.

Ambasador Namoora kaže da su se u isto vrijeme dešavali i svakodnevni upadi u džamiju al-Aksu i njen kompleks od strane stotina izraelskih vojnika, policije i doseljenika kolonizatora pod zaštitom izraelske vojske i snaga sigurnosti. Dodaje da su tokom cijelog blagoslovljenog mjeseca ramazana pokušavali onemogućiti vjernicima pristup ili obavljanje molitve u džamiji al-Aksi, "te su korištena sva sredstva sile poput bojeve municije, gumenih metaka, suzavaca i zapaljivih bombi, što je dovelo do ranjavanja i povređivanja stotina ljudi i divljačkih napada na miroljubive vjernike".

"Onaj ko je započeo agresiju jeste rasistička vlada okupatora i to svim sredstvima divljačkog ugnjetavanja i oružjem protiv miroljubivih ljudi. Stoga, Izrael sada snosi odgovornost za ovu opasnu eskalaciju i rat istrebljenja protiv Palestinaca u svim dijelovima Palestine, a naročito u Gazi", istaknuo je palestinski ambasador.

Naveo je da do sada u Gazi ima na desetine poginulih i stotine povrijeđenih, a visok procenat među njima čine djeca, dok su ostali miroljubivi civili, dodavši tome uništenje desetina stanova, nebodera i stambenih zgrada u kojima se nalaze sjedišta novinskih agencija, televizijskih stanica, te humanitarnih organizacija i organizacija za zaštitu prava.

"Svi pokušaji Vlade okupatora da izokrene činjenice i da prikaže žrtvu krivcem, a rasističkog i zločinačog krivca kao nevinašce i žrtvu neće uspjeti. Sve žrtve su žrtve gluposti i rasizma Netanyahua i njegove agresorske ekstremističke Vlade koja kategorički odbija da prihvati ili pridržava se bilo koje od rezolucija međunarodne zajednice sa svim njenim različitim organizacijama", aključio je ambasador Namoora.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA