SPAVATE LI SA PSOM U KREVETU? OVO SU RAZLOZI ZAŠTO BISTE MU TREBALI NAPRAVITI MJESTA: Ima brojne zdravstvene prednosti

01.06.2021 - 09:12 | Zanimljivosti >> Kućni ljubimci

Istraživanjem je utvrđeno da 55% vlasnika kućnih ljubimaca dijeli svoj krevet s barem jednim psom. 

Naši dlakavi prijatelji mogu nam donijeti brojne prednosti za zdravlje.

195b2352e49d5a5e98415a6ed8

1. Psi nam mogu pomoći da se opustimo i ublažimo stres.

Mnogi imaju poteškoće sa spavanjem zbog stresa iz svakodnevnog života. Dobre vijesti su ipak - otkriveno je da interakcija sa psima može smanjiti nivo kortizola, hormona koji doprinosi stresu, i povećati nivo oksitocina, hemikalije koja utječe na osjećaj opuštenosti. Dakle, ako se osjećate pod stresom, maženje vašeg ljubimca može vam pomoći.

2. Mogu smanjiti naš krvni pritisak.

Ako patite od hipertenzije, spavanje s psom može biti posebno korisno. Studija je zaključila da posjedovanje kućnog ljubimca zapravo odgovara nižim razinama krvnog pritiska.

3. Mogu smanjiti rizik od alergija.

Iako je nabavka kućnog ljubimca vjerovatno posljednja stvar na umu kada imate bebu na putu, djeca mogu imati koristi od spavanja s psima. 
Studije pokazuju da ako djeca žive s više mačaka ili pasa, manje su šanse da kod njih nastanu alergije, astma ili ekcemi.

4. Mogu nam pomoći i da se bolje naspavamo.

Ako ne date da vaš ljubimac spava s vama u krevetu, u redu je da pustite da odmara u vašoj spavaćoj sobi. Studije su pokazale da su se i vlasnici koji spavaju sa psom u svojoj sobi dobro naspavali.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!