KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE MESO SVJEŽE? Uz ovaj jednostavan trik lako možete utvrditi šta jedete!

10.06.2021 - 23:00 | Zanimljivosti >> Kiosk

Postoji lak način da provjerite svežinu mesa ako niste sigurni koliko dugo je stajalo u radnji. Elizabet Reszik iz Nemačkog poljoprivrednog centra kaže da je u većini slučajeva dovoljno baciti pogled na vodu u kojoj je meso.

- Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro. Samo ga pogledajte na par sekundi kroz ambalažu - kaže ona.

Drugi trik koji otkriva je sljedeći.

- Masnoća mesu daje aromu. Kvalitetno meso mora da ima malo unutarmišićne masti, a provjerićete da li je ima po bijelim prugama koje izgledaju poput vena i kojima je meso prošarano - kaže ona.

Takođe, ako ste u mogućnosti da birate, birajte meso koje dolazi iz podneblja najbližeg vama jer ono nije dugo putovalo do radnje.

meso

Boja mesa takođe je bitna.

- Teletina treba da bude svjetla, ali ne bijela. Isto važi i za živinu. Sveža govedina biće srednje crvene boje, a ne tamnije crvena, dok će svježa svinjetina biti blede ružičaste boje - kaže Elizabet.

Jedna nijansa je neprihvatljiva.

- Ako vidite nijanse sivog na mesu - bežite - naglašava ona.

Takođe, tu je i test dodirom - kada prstom pritisnete meso, ukoliko je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj. Kod starog mesa ostaće udubljenje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA