DOKUMENT

Pogledajte šta piše u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je Skupština Crne Gore usvojila

17.06.2021 - 22:02 | Vijesti >> Region

Skuština Crne Gore večeras je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje i zabranjuje negiranje zločina koji se dogodilo 1995. godine.

Skupština Crne Gore je danas usvojila Rezoluciju sa sljedećim tačkama:

1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3. Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4. Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

5. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6. Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti;

7. Izražava suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Također, prihvaćen je amandman da Skupština Crne Gore ne kvalifikuje nijedan narod, ni srpski, ni hrvatski ni bošnjački kao genocidni, već je odgovornost isključivo individualna. 
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA