Šljive "rodile", a berača nema ni za dnevnicu od 50 KM

18.08.2021 - 07:42 | Biznis

Zbog snijega koji je proljetos pao u nevrijeme i kasnog mraza, rod šljive u sjevernoj Bosni po čemu je ovaj kraj poznat u Evropi, bit će daleko manji nego ranijih godina.

Poljoprivredni stručnjaci, ali i vlasnici šljivika u općinama Gradačac, Gračanica, Srebrenik, Brčko, Modriča, tvrde da će ovogodišnji rod šljive biti 30 do 40 posto manji od prošlogodišnjeg.

– Počela je berba ranih sorti šljiva, „čačanke rodne“ i „čačanske ljepotice“. Kvalitet šljive je dobar, ali je rod daleko od očekivanog. Za koji dan počinje i berba šljive „stenlej“ koja ide u izvoz i cijena je dobra, oko jedne marke po kilogramu. Cijena šljive u trgovačkim centrima u Bosni i Hercegovini se kreće od marku i po do dvije – kaže Muhamed Zahirović za Avaz.ba, vlasnik velikog šljivika iz Srebrenika.

Proizvođači šljive suočavaju se i s problemom radne snage. Beračima se nudi dnevnica i do 50 KM, ali radnika nema. Šljiva se mora brati isključivo ručno želi li se imati prva klasa, koju traži tržište Evropske unije.

Izvor: Avaz


 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!