SAVJETI NA KOJIMA ĆE BITI ZAHVALNI SVI NOVOPEČENI RODITELJI: Kako pomoći bebi kada ima grčeve?

19.08.2021 - 18:40 | Praktična žena >> Mame i bebe

Jedna od najizazovnijih i možda najstresnijih situacija koju možete imati kada svoje novorođenče dovedete kući je pojava grčeva u bebinom stomaku.

Nahranili ste bebu, presvukli, držite je u naručju, ali ona počinje da plače sve jače, lice joj je crveno, a stomačić tvrd. Očigledno je nešto muči. Jedan je od najgorih osjećaja je kada držite svoju uplakanu bebu i ništa što uradite je ne može smiriti.

873x400-1

Zašto beba ima grčeve?
Ne postoji jasan odgovor šta tačno izaziva grčeve. Javljaju se zbog bebinog osjetljivog želuca, osjetljivijeg nervnog sistema koji se lako previše stimuliše, a možda je previše nahranjena ili jednostavno imal gasove. Budući da ne postoji zvanični uzrok grčeva, nema ni univerzalnog rješenja. Važno je napomenuti da nervozna beba nije isto što i beba sa grčevima.

Možda ćete primjetiti da beba počinje da plače bez jasnog razloga, jer znate da nije gladna, umorna i ima čistu pelenu, zatim podiže noge i steže pesnice, ima stvrdnut stomak ili može početi da odbacuje bočicu ili bradavicu sa napadima vrištanja. Neretko se dešava da se grčevi javljaju svakog dana u istom vremenskom intervalu i vrijeme trajanja je slično. I tako dok beba ne napuni 3 mjeseca.

Na koji način olakšati bol
Kada nastupi faza grčeva i gasova, beba je uznemirena i tada joj je najviše potrebna vaša blizina. Nošenje je tada obavezno. Najviše će joj prijati ako je nosite sa blagim pritiskom na stomačiću. Možete je lagano nasloniti na vaše rame, tako da gleda iza vas, ili je nosite naslonjenu stomakom na vašu podlakticu.

Takođe, dobro je saviti bebine nožice u koljenima, jer se na taj način stvrdnuti stomačić ne opterećuje dodatno. Tokom nošenja, preporučljivo je koristiti topli termofor za bebe. Toplota koju pruža termofor za bebe i blagi pritisak skraćuju vrijeme trajanja grčeva. Mnogi pedijatri preporučuju i uzimanje probiotika i određenih lijekova koji pomažu u varenju.

Termofor za bebe je obavezna oprema
Bez ove jednostavne spravice olakšavanje grčeva bi sigurno duže trajalo. Samo malo toplote pomaže u smirivanju bolnog stomaka i povećava protok krvi. Takođe vrućina u kombinaciji sa blagim pritiskom stomaka pomaže bebi da se osjeti bolje i na sigurnom. Nekada su mame i tate koristile ugrejane tetra pelene kojom bi obmotale stomačić. Termofor za bebe pruža mnogo jednostavniji u brži način umirivanja. Sem toga, termofor za bebe dugo ostaje zagrijan.

Danas postoje termofori veličine bebinog stomačića, koji su ispunjeni određenom smjesom koja može da se zagrijava. Jednostavno termofor za bebe stavite u šerpicu sa vodom i sačekajte da voda prkuva. Smjesa će se pretvoriti u tečnost. Unutar termofora postoji mala pločica i njenim pritiskom, tečnost polako počinje da se zgušnjava i stvrdnjava. Na taj način se temperatura dugo zadržava i može potrajati i do 40ak minuta.

Ono što je važno napomenuti je da grčevi nisu bolest, već su fiziološka stvar kroz koju svaka beba prolazi, neka burnije, neka jednostavnije. Bebi je potreban period privikavanja na mlijeko, kao i njenom digestivnom traktu. Čak i nekad obični gasovi novorođenčetu mogu biti naporni. Proces privikavanja na mlijeko obično traje prva tri mjeseca, a nakon toga se uspostavlja ritam i stvari postaju mnogo lakše.

BONUS VIDEO: