ZNATE LI ŠTA ZNAČI CRVENA TAČKA IZMEĐU OBRVA KOD INDIJSKIH ŽENA: Svi smo gledali u serijama, OVO JE NJENA PRAVA SVRHA

14.09.2021 - 20:08 | Zanimljivosti >> Kiosk

Nemoguće je neprimijetiti crvenu tačku između obrva na čelu indijskih žena, otkrili smo šta ona znači....

Tilak ili pottu stvara osjećaj svetosti kod onog koji je nosi kao i kod onih koji je promatraju. Poznata je kao religiozna oznaka. Oblik i boja razlikuju se prema kasti, religijskoj sekti ili prema obliku Boga u kojeg vjeruje.

Većina religioznih Indijaca, posebno udane žene nose točku, tilak ili pottu na čelu. Ona se nanosi dnevno nakon kupanja i u posebnim prigodama prije ili nakon ritualnog štovanja ili posjeta hramu. U mnogim zajednicama, udanim se ženama savjetuje neka uvijek stavljaju oznaku na čelo sa kumkumom (biljni prah crvene boje). Ortodoksni ih članovi nanose tokom rituala.

why-hindus-put-on-tilak-on-forehead

Tačka na sredini čela nanosi se i na kipove svetaca i na slike Boga kao čin poštovanja i u mnogim dijelovima sjeverne Indije kao znak dobrodošlice i počasti prema poštovanom gostu ili tokom praćenja sina ili supruga na putovanja. Tačka,  tilak  razlikuje se po boji i obliku.

463268-indian-beauty

Običaj nije bio rasprostranjen u vedsko doba. Popularnost je stekao u doba Purana. Neki vjeruju da je potekao iz južne Indije.

U ranijim vremenima, četiri kaste (temeljene na boji, varna) nosile su različite oznake: Brahmana, Kshatriya, Vaishya i Sudra.

Brahmin je stavljao bijelu oznaku koja simbolizira čistoću jer njegova je profesija bila ili akademske ili svećenićke prirode. Kshatriye su stavljale crvenu kumkum oznaku označavajući tako pripadnost ratnicima. Vaishye su nosile žutu oznaku (turmenic prah) označavajući tako napredak jer je to kasta trgovaca i poslovnih ljudi posvećenih stvaranju bogatstva. Sudre su nanosile crnu oznaku (bhasma, kasturi ili charcoal) označavajući tako služenje jer su podržavali ostale tri kaste. Štovatelji Višnua nanose na čelo chandan tilak u obliku slova «U», štovatelji Šive nanose tripundra u obliku oznake za jednako «=» (bhasma), štovatelji Devi nanose crvenu tačku sa kumkumom itd.

tilak

Chandan, kumkum ili bhasma koji se nude Bogu, uzimaju se natrag kao prasad  (blagoslovljeni) i nanose se na čelo. Tilak pokriva mjesto između obrva – sjedište pamćenja i mišljenja. U jeziku yoge poznato je pod imenom Ajna čakra. Tilak se nanosi uz molitvu: «Neka se sjetim Boga; neka ovaj pobožni osjećaj prožima sva moja djela. Neka u svim djelima budem pravedan.»

Čak i ako privremeno zaboravimo na ovaj stav, oznaka na čelu nas podsjeća na našu odluku. Tilak je tako blagoslov od Boga i zaštita od pogrešnih sklonosti i sila.

vandana-tilak

Cijelo tijelo odašilje energiju u obliku elektromagnetskih valova – čelo i tačka između obrva posebno. To je razlog zašto briga nosi sa sobom toplinu i uzrokuje glavobolju. Tilak ili pottu hladi čelo, štiti nas i čuva od gubitka energije. Ponekad se cijelo čelo prekrije sa bhasmom ili chandanom. Korištenje plastičnih ˝samoljepljivih bindi˝ tačaka nije korisno iako one služe kao ukras. Ovaj je običaj Indijcima  jedinstven i pomoću njega se možemo svugdje prepoznati.

39

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA