RIJETKO KOJI VOZAČ ZNA ZA OVAJ TRIK, EVO ČEMU SLUŽI POLUGA NA RETROVIZORU: Nikad vam ne bi palo na pamet

14.09.2021 - 21:16 | Zanimljivosti >> Kiosk

Ako ste je isprobali po danu, sigurno ste ostali zbunjeni i zapitali se čemu ona uopšte služi.

Iako su svakodnevno u kolima, većina vozača pojma nema da poluga koja se nalazi na središnjem retrovizoru zapravo ima funkciju. Ako ste je koristili danju, onda vam je samo odmogla jer niste mogli da išta vidite u retrovizoru. Ali ako je koristite noću, shvatićete da je od neprocjenjive važnosti, naročito ako iza vas vozi neko ko je upalio duga svjetla.

screenshot-34

Naime, srednji retrovizor nije tek ogledalo, već prizmatični klin - ogledalo koje se nalazi iza stakla. Pritiskom na polugu vozač bira jednu od dvije pozicije - u jednoj prizor iza automobila vidi u ogledalu, a u drugoj vidi refleksiju u staklu, koje reflektuje samo četiri posto vidljive svjetlosti.

U novijim automobilima ili starijim automobilima više klase, retrovizor umesto prizmatičnog klina ima fotoreceptore koji detektuju količinu svetlosti koja dopire u ogledalo, a kada svetlost pređe određeni nivo, aktivira se elektrohromatski sistem, koji pod prisustvom napona zatamnjuje staklo, tj. čini ga manje refleksivnim.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA