Dodik na sjednici o Zakonu u ćirilici: Prije 10 godina ovo niste smjeli pomenuti

15.09.2021 - 14:19 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

U Narodnoj skupštini Republike Srpske održava se posebna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda o prijedlogu Zakona o upotrebi jezika srpskog naroda i zaštiti ćirilice. Sjednici prisustvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te se kao gost obratio poslanicima.

“Prije 10 godina nešto ovakvo niste smjeli da pomenete, a kamoli stavite na dnevni red. Sad bi ovdje sjedilo Boga pitaj koliko stranaca, OSCE bi govorio da to nije uredu, tražili integralni nastavni plani i program na nivou Bosne i Hercegovine, tada se nije smjelo govoriti ni o čemu“, rekao je Dodik za govornicom Narodne skupštine.

Zakoni su identični u Republici Srpskoj i Srbiji uz minimalne različitosti koje u nazivima da bi bili u potpunosti usklađeni sa ustavima Bosne i Hercegovine, odnosno Srbije.

“Ovim zakonom se preferira srpski jezik i kultura, a Bošnjaci i Hrvati se diskriminišu iako su ravnopravni konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini. Bosanski, srpski i hrvatski jezik su ravnopravni, te ćirilica i latinica ravnopravna pisma“, izjavio je Edin Ramić, poslanik Kluba Zajedno za BiH.

Uz uvažavanje trenutka i poštujući Dan srpskog jedinstva, PDP-ova Jelena Trivić je rekla da svečanost nije razlog da se ne ukaže na tragičnost što o patriotizmu danas govore oni koji imaju najmanje prava na to.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA