REAKCIJA

Ministrica Turković žestoko odgovorila Dodiku, na Facebooku objavila dokumente: Bošnjačke porodice se ponose svojim precima, oni nisu činili genocid kao neki

15.09.2021 - 19:17 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, oglasila se na svojoj Facebook stranici gdje je sa javnošću podijelila dokumente stare više od stotinu godinu.

Objavu ministrice Turković prenosimo u cijelosti:

- Moj djed, rahmetli Mehmed-Alija Resić se u Prvom svjetskom ratu, kao pripadnik vojske SAD, borio se na strani Saveznika.

Njegovu vojnu knjižicu i evidenciju njegovog dolaska dok sam bila ambasador BiH u Washingtonu pronašla sam ljubaznošću i uz pomoć osoblja u State Departmentu.

Prije vise od 100 godina, 19. marta 1909. godine, brodom koji je krenuo iz Rijeke, doselio je u Sjedinjene Američke Države. Na službenom dokumentu o ulasku u SAD, svojom je rukom, u rubriku o porijeklu upisao: “Bosnian”.

Djed je u Wilpernu, u Pennsylvaniji, bio jedan od 68 osnivača bosanskog udruženja “Džemijetul Hajrije”. To je samo nekoliko činjenica iz biografije mojih predaka.

Bošnjačke porodice, kao i moja, imaju se razloga ponositi svojim precima, koji iza sebe nisu kao neki drugi ostavljali pustoš, ruševine, logore, i masovne grobnice i genocide. Oni koji ovih dana iz opasnih nacionalističkih motiva žele brutalno falsificirati historiju su ili za ludnice ili za sudnice, rekla je Turković.
Pretpostavlja se da je ministrica Turković objavu o svojim precima posvetila Miloradu Dodiku, koji je prije nekoliko dana prozvao i uvrijedio pretke Bisere Turković.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!