ANLIZA

IRANSKO GORIVO, KRŠEĆI AMERIČKE SANKCIJE, POČELO JE STIZATI U LIBANON - PREBACUJE SE CISTERNAMA IZ SIRIJE: Neki vide pomoć zemlji koja se nalazi na rubu, drugi pak jačanje iranskog utjecaja, ali 33.000 tona benzina je na putu

16.09.2021 - 23:34 | Vijesti >> Svijet
Autor: Advance.hr

Prvi konvoji iranskog goriva počeli su stizati u Libanon iz pravca Sirije. Informaciju je danas potvrdio glasnogovornik libanonske organizacije Hezbollaha (koja ima vrlo bliske odnose s Iranom). Isporuke goriva, organizirane preko Hezbollaha, stižu u teškom trenutku po Libanon te imaju za cilj pomoći zemlji koja se nalazi u velikoj ekonomskoj, ali sve više i energetskoj krizi. Dakako, sama činjenica da gorivo stiže iz Irana izazvalo je i kritike u pojedinim krugovima koji smatraju da Iran na ovaj način želi pojačati svoj utjecaj u Libanonu - zemlji gdje se za utjecaj već tradicionalno bori više aktera. U isto vrijeme dio građana izašao je na ulice kako bi pozdravili ulazak cisterni s iranskim gorivom.

U prva dva konvoja stiglo je oko 40 cisterni s gorivom, poručila je libanonska televizija Al-Manar kojom upravlja Hezbollah.

No, ove isporuke tehnički krše američke sankcije koje su nametnute na iransku prodaju nafte. Drugim riječima, Libanon bi mogao snositi posljedice zbog ovog poteza.

Gorivo je stiglo na iranskim tankerima koji su isto iskrcali u sirijskoj luci Baniyas ranije ovog tjedna. Izvori navode kako je riječ o četiri tankera s oko 33.000 tona benzina te će biti potrebno ukupno 792 cisterni da bi se isto prebacilo do Libanona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!