Izabrana nova vlada Albanije, od 17 članova čak 12 su žene

18.09.2021 - 12:26 | Vijesti >> Region

Albanska skupština izglasala je u petak vladu u kojoj dominiraju žene. Premijer Edi Rama je imenovao vladu od 17 članova, od kojih su 12 žene.

Od ukupno 140 zastupnika, poslije 20-satne debate, 77 ih je podržalo novu vladu i program premijera Edija Rame, dok je njih 53 bilo protiv.

screenshot-41

Socijalistička partija osigurala je treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima 25. aprila sa 74 mandata. Glavna opoziciona Demokratska stranka desnog centra dobila je 59 mandata.

Cilj nove vlade jeste da zemlju vrati ekonomskom rastu, fokusirajući se na turizam i poljoprivredu, infrastrukturu i energiju, pišu agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ramini glavni izazovi će biti borba sa pandemijom i njenim uticajem na privredu, uz borbu sa korupcijom, trgovinom droge, podsticanje rasta i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija sa 2,8 miliona stanovnika članica je NATO od 2009. godine i nada se da će početi pregovore o članstvu u EU ove godine.

Izvor:Klix

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!