DA LI STE NEOVLAŠTENO GLEDALI TOMU PREKO INTERNETA? Imamo loše vijesti za vas

13.10.2021 - 19:08 | Vijesti >> Aktuelno

Iza Razija Mešević, vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stručnjak iz domena Prava intelektualnog vlasništva, za N1 je pojasnila postoji li odgovornost krajnjih korisnika koji su pogledali film "Toma" na društvenim mrežama, piše N1.

Mešević je kazala da ne zna trebaju li se građani BIH koji su dijelili i gledali ovaj video plašiti, ali također ne zna ni trebaju li mirno spavati.

“Naravno da su na meti nadležnih organa te osobe koje su link stavile na raspolaganje, iz razloga što je uvijek glavni cilj da se ukloni izvor od kojeg potiče povreda prava, odnosno taj piratski izvor”, kazala je.

Smatra da postoji pravni osnov da čak i krajnji korisnici budu sankcionisani.

“U svijetu veoma rijetko nadležni organi idu ka krajnjim korisnicima, upravo jer to nije cilj. Kada se to radi, radi se upravo kao neki vid odgojne mjere i zastrašivanja”, dodala je.

Pojašnjava da ono što su krajnji korisnici uradili je akt streaminga.

“A streaming jeste vid reprodukcije, a reprodukcija je isključivo pravo autora, bez obzira na to što je streaming privremeno reproduciran, on je poticao iz nezakonitog izvora, prema tome postoji i odgovornost kranjih korisnika”, kazala je.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!