DODIKOVE ŽELJE

Dodik: Za Bošnjake bi najbolje bilo da su posebna država, mogli bi se konfederalno uvezati s Turskom

13.10.2021 - 22:41 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

- Poznato je javnosti da sam se ja sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Vidio sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mjera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava - rekao je večeras Dodik u emisiji Telering.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

- U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska sve to vrijeme trpila veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

- Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan  poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu "samostalnost Republike Srpske u granicima dejtonske BiH".

- U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive - jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

- Јoš uvijek su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve instatucionalne odluke su na našoj strani - naglasio je Dodik.

"Za njih (Bošnjake, op.a.) bi najbolje bilo da su oni posebna država, pa neka se zove i Bosna, a da mogu da je kontrolišu, pa čak i neka se uvežu konfederalno sa državama kojima žele, Turskom, ili već s kim im je stalo", naglasio je Dodik.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!