PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin vidi potencijal za saradnju Rusije i Sjedinjenih Država

13.10.2021 - 23:44 | Vijesti >> Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u strijedu kako vidi potencijal za saradnju sa Sjedinjeniom Državama u nizu pitanja od kontrole naoružanja do energetike i da je uspostavio solidno radno partnerstvo s američkim predsjednikom Joe Bidenom.

Obraćajući se energetskoj konferenciji kojoj su prisustvovali vodeći čelnici Exxon Mobila i drugih velikih naftnih firmi, Putin je uglavnom bio nijem prema brojnim sporenjima koja su pogoršala odnose dvije sile na najniži nivo od Hladnog rta, birajući da se umjesto toga usmjerio na potencijal poboljšanja odnosa.

Kazao je da Rusija ostaje spremna za konstuktivne razgovore o kontroli naoružanja i da dvije strane također imaju “objektivne uzajamne interese u borbi protiv terorizma i pranja novca, protiv poreskih rajeva i u stabiliziranju energetskih tržišta”.

- To će definitvno na ovaj ili onaj način dovesti do poboljšanja naših odnosa, i američki politički establishment prestat će spekulirati o američko-ruskim odnosima na štetu vlastitih interesa i interesa svojih kompanija - kazao je Putin, misleći na američke sankcije koje su dovele do toga da Exxon Mobil odustane od unosnih ugovora u Rusiji, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!