OZBILJNE POSLJEDICE, EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO IZBACITE HLJEB IZ ISHRANE: Nutricionisti upozorili, o ovom nismo razmišljali

14.10.2021 - 11:33 | Porodica i zdravlje

Nutricionisti otkrivaju zašto nije pametno da izbacite hljeb iz ishrane!

O hljebu se priča toliko različitih stvari da ljudima uopšte više nije jasno da li je bolje da ga jedu ili da ga ne jedu. Nije ni lako pronaći neki zdraviji hljeb koji će zadovoljiti vaš ukus, ali jednu stvar treba da znate prije nego što ga izbacite iz ishrane – time rizikujete da ne unesete dovoljno rafinisanih žitarica, a samim tim ni nutrijenata, pokazala je nova studija.

Naime, prema podacima koji su sakupljeni u studiji, ispostavilo se da deset odsto odraslih u SAD-u ima pad energije zbog toga što ne jedu rafinisane žitarice, što rezultira manjkom važnih nutrijenata u ishrani, poput dijetalih vlakana, magnezijuma, gvožđa.

hljeb2

"Hljeb, žitarice i ugljeni hidrati su generalno na lošem glasu. Međutim, ugljeni hidrati su najbolji izvor energije za tijelo i preferirani izvor energije za mozak", kaže dijetetičarka Sara Vilijams.

Ona ističe da je radila sa mnogim klijentima koji su imali primetan porast energije nakon što su počeli da unose dovoljno ugljenih hidrata. Inače, dijetetičarka dodaje da u zdravoj, balansiranoj ishrani, treba da se unosi oko 40-60 odsto kalorija iz ugljenih hidrata, što uključuje hljeb i žitarice.

I dijetetičarka Kejsi Barns potvrđuje da je važno unositi ugljene hidrate u umjerenim količinama.

"Daju tijelu energiju, posebno ako namjeravate da budete fizički aktivni tokom dana" , kaže ona, dodajući da nije potrebno da iz ishrane u potpunosti izbacite hljeb ili žitarice.

Takođe, ona ističe da kada odlučite da izbacite neku grupu namirnica iz ishrane morate da razmislite čime ćete da ih zamijenite, da ne biste ugrozili zdravlje.

Da biste bili sigurni da unosite dovoljno hranljivih materija iz žitarica, Barnsova savjetuje da konzumirate hljeb od cijelog zrna pšenice i proklijalih zrna, kao i da jedete smeđi pirinač, ječam, zob, raž...

"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unijećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna namirnica nije sama po sebi loša, važno je samo imati balans i odrediti koje porcije su najbolje za vas", poručuje ona.

Novi.ba/Mondo.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!