Feraget: Ovo danas je bilo jako emotivno. Ne bih želio da se ovo bilo kome ponovi

14.10.2021 - 13:08 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Radio Sarajevo

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se održava ročište u slučaju Dženana Memića na kojem je svjedočio Muriz Memić.

Advokat Ifet Feraget se nakon ročišta obratio prisutnima, uz Muriza Memića. Prisutni novinari su konstatovali da je sudija Branko Perić rekao zanimljivu izjavu - spomenuo je dva slučaja Memić i David Dragičević, te ih je nazvao ubistvima koji nisu riješeni.

"Skoro šest godina pravne bitke. Nije jednostavno slušati izjavu Memića, ali ni advokata.

U kodeksu advokatske etike stoji da ovo obavlja savjesno. Prići žrtvu, izraziti saučešće, ali reći da su optuženi žrtve, a ne Muriz Memić, je ispod morala advokatske etike", rekao je Feraget.

Osvrnuo se na izjavu sudije, te poručio da je ovo "prezentacija najviših evropskih standarda u pravosuđu".

"Postavljati (op.a. priča o advokatima) pitanje koja je štetna posljedica nastupila i tražiti dokaz - znači da ne razumijete suštinu zakona. Zakon nije dovoljno čitati, već i razumijeti"; napomenuo je Feraget te napomenuo da su riječi sudije "korak u pravom smjeru".

Također je rekao kako je ročište bilo emotivno.

"Ovo danas je bilo jako emotivno, očekivano, nije bilo problema sa unakrsnim ispitivanjem. Mogu vidjeti da je bilo jako stresno, bilo je dosta suza. Ne bih želio da se ovo bilo kome ponovi, moramo se razumjeti. Bolje da propadne društvo, ali da riješimo slučajeve Memić i Dragičević, inače ćemo ostati na istom mjestu narednih godina... Ja sam Muriza upozorio da je ovo vjetrenjača, ali da mora sačuvati staloženost. Danas se vidi da se pravda provodi", rekao je Feraget.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA