ANALIZA

ERDOGANOVA AFRIČKA TURNEJA: Dvorane u Ruandi, džamije u Ghani, željeznice u Etiopiji... ambiciozna Turska ide dalje, na redu su Angola, Nigerija i Togo

19.10.2021 - 18:04 | Vijesti >> Svijet

Prisutnost i utjecaj Turske u Africi kontinuirano raste, a sad na afričku turneju kreće i turski predsjednik Erdogan koji će ovih dana posjetiti Angolu, Nigeriju i Togo. Na prostoru Afrike već je evidentna turska prisutnost - Turska je izgradila najveću unutarnju arenu u Ruandi, nacionalnu džamiju u Ghani, vojnu bazu u Somaliji, a rade i na 400-kilometara dugoj željezničkoj pruzi koja će spajati Etiopiju s Džibutijem, piše Advance.hr.

Turska se već neko vrijeme želi nametnuti kao nova sila u Africi te pritom postaje sve veći rival tradicionalnim europskim silama, bivšim kolonizatorima Afrike.

Intenzitet turskog angažmana u Africi se pojačava. Kasnije ovog mjeseca održat će se Tursko-afrički poslovni summit, a u prosincu ove godine na redu je treći Summit Turske i Afrike. Izvori navode kako je riječ o događajima na koje se turske vlasti opsežno pripremaju.

U sklopu Erdoganove turneje prvo će posjetiti Angolu gdje je upravo u tijeku velika politička i ekonomska transformacija nakon što je gotovo 4 desetljeća na vlasti bio Jose Eduardo dos Santos. Novi predsjednik Angole, Joao Lourenco, prije tri mjeseca posjetio je Tursku u potrazi za ambicioznim partnerima preko kojih bi Angola provela diversifikaciju svoje ekonomije koja se primarno bazira na nafti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!