Jačanje vašeg imunološkog sistema

Kako koristiti hranu za jačanje imunološkog sistema?

16.11.2021 - 13:57 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život

 

"Ono što jedemo je veoma važno u smislu kako naš imunološki sistem reaguje na patogene i koliko dobro se može braniti od patogena", rekao je dr. Simin Meydani, viši naučnik i vođa tima za nutricionističku imunologiju na Univerzitetu Tufts Jean Mayer USDA Centar za istraživanje ljudske ishrane o starenju.

Mikronutrijenti kao što su vitamin C, vitamin D, vitamin B, cink i selen mogu pomoći da se "napumpa" odbrana tijela od prehlade, gripe, pa čak i Covid-19, rekao je Meydani, ali nećete ojačati imunitet "jedenjem velikih količina količina jednog nutrijenta ili komponente hrane. Potreban je veliki izbor namirnica da bi se obezbedili mikronutrijenti koji su telu potrebni za snažan ćelijski imuni odgovor ”

 

Planirajte svoje dnevne jelovnike oko velikog izbora svježeg i šarenog crvenog, žutog, narandžastog, plavog i zelenog voća i povrća, uz neke visokokvalitetne cjelovite žitarice, malo nemasnih proteina i malo zdravih ulja.

Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke, otkrile su brojne studije. Obroci iz sunčanog mediteranskog regiona takođe su povezani sa jačim kostima, zdravijim srcem i dužim životom, pomaže i kod mršavljenja.

Osim što se dobro hranite, važno je održavati zdravu težinu, smanjiti stres, kvalitetno spavati i redovno vježbati kako biste te prirodne odbrane održali. Bez te zdrave osnovne linije, vaše tijelo će morati više raditi kako bi se odbranilo - a može čak i izgubiti borbu.

 

"Najbolja odbrana od akutne prijetnje koronavirusa je kronično dobro zdravlje", rekao je dr. David Katz, osnivač i predsjednik True Health Initiative, neprofitne organizacije posvećene promicanju medicine načina života zasnovane na dokazima.

"Ako se susretnete s virusom za nedelju dana, za dve nedelje, za tri nedelje, postoji šansa da ćete biti bolji zbog onoga što trenutno radite sa svojom ishranom", rekao je.

 

VOĆE I POVRĆE

Ako želite da maksimizirate uticaj hrane na vaš imuni sistem, moraćete povećati količinu voća i povrća koju jedete svaki dan, savetuje Meydani.

Pronalaženje načina da ubacite voće i povrće u svaki obrok i užinu tokom dana može učiniti više od podizanja vašeg imuniteta. Studija iz 2017. godine pokazala je značajno smanjenje rizika od srčanog udara, moždanog udara, raka i rane smrti jedenjem 10 porcija voća i povrća svaki dan.

 

PROTUUPALNA HRANA

Konzumiranje puno nezdrave, "ultraprocesirane" hrane poput sladoleda, kolačića i gotovih potrošačkih namirnica može vam skratiti život - samo 10% povećanje takve hrane značajno je povezano sa 14% većim rizikom od smrti od svih uzroka, studije su pokazale.

Umjesto toga, birajte lisnato povrće, paradajz, voće, orašaste plodove, masnu ribu i maslinovo ulje – namirnice koje mogu podržati zdrav upalni odgovor, a da ga pritom ne preteraju.

 

SUPLEMENTI?

Kao i svaki sisar, ljudsko tijelo je izgrađeno da apsorbira hranjive tvari iz cijelog voća, povrća, orašastih plodova, žitarica i proteina efikasnije od prerađene hrane ili suplemenata.

 

ULOGA CINKA

Dnevna preporučena doza je 8 miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce ne duže od pet dana. Cink takođe može ometati efikasnost antibiotika ili negativno uticati na neke lekove za krvni pritisak i reumatoidni artritis, pa se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što ga dodate svojoj ishrani.

 

VITAMIN SUNCA

Baš kao i vitamin C, dokazi o svojstvima D koji jačaju imunitet su različiti, rekao je Meydani. "Ne možemo reći da će davanje viših nivoa vitamina D poboljšati vaš imunološki odgovor i boriti se protiv respiratornih infekcija", rekla je. "Neke studije su pokazale neke koristi, ali ih druge nisu potvrdile.”

Vaše tijelo proizvodi vitamin D iz sunca, tako da ljudi s tamnijom kožom ili koji žive u područjima sa malo sunca mogu imati nedostatak, kao i starije osobe i bebe koje se isključivo doje, kojima je potreban dnevni dodatak. Mnoge namirnice u zapadnjačkoj prehrani su dopunjene vitaminom D, a uzimanje previše može biti toksično.

 

Izvor: cnn.com

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!