ŠTETI SRCU - OVAKAV HLJEB NIKADA NE KUPUJTE: Nutricionisti objasnili iza kojih sastojaka se krije OPASNOST za zdravlje!

17.11.2021 - 09:13 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti

Hljeb koji sadrži ove skraćenice, iza kojih se krije so, može da bude opasan za srce!

Svi znamo da u ishrani ne bi trebalo da unosimo previše soli, jer može negativno da djeluje na zdravlje srca.

Već smo vam objasnili koja voda je najgora za srce, a šta je sa hljebom? Morate dobro da pročitate etiketu ako uzimate kupovni!

Naročito hljebovi produžene svježine mogu sadržati mnogo dodate soli, ali nutricionisti upozoravaju da je nećete uvijek "prepoznati" kada okrenete pakovanje i počnete da čitate spisak sastojaka. Čak i namirnice sa sniženim sadržajem soli, i dalje se same po sebi mogu smatrati vrlo slanim. 

Najprije je važno da na njima piše da imaju manje od 140mg po porciji, a idealno bi bilo da taj broj bude dvocifren.

Imajte na umu da će jednostavniji hljebovi na spisku sastojaka imati brašno, so, vodu, kvasac... Ali da će postojati i oni na kojima neće tako jasno pisati riječ od dva slova koju tražite.

Ako na pakovanju kupovnog hljeba vidite MSG (mononatrijum glutamat), natrijum citrat ili natrijum fosfat, znajte da se iza tih riječi takođe krije so i dobro proučite procenat da ne biste svakodnevnom upotrebom naškodili srcu.

(MONDO)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!