ANALIZA

IZ KRIPTO-TRŽIŠTA SE U JEDAN DAN POVUKLO OKO 300 MILIJARDI USD: Šta se dogodilo? Zašto su Bitcoin i druge kriptovalute tako snažno pale i zašto bi oporavak mogao uslijediti jako brzo?

17.11.2021 - 18:23 | Biznis

Taman kad se počelo naveliko pričati o tome da bi kriptovalute mogle biti sigurna luka pred najezdom sve veće inflacije, a Bitcoin se počeo nazivati i "novo zlato", cijelo kripto-tržište jučer je snažno palo. Bitcoin je s gotovo 70K pao na 58.661 USD - to je inače najveći pad unutar jednog dana od 24. rujna. Slično su prošle i sve druge kriptovalute, uključujući i drugorangirani Ether koji je izgubio više od 10% vrijednosti. Cijelo tržište palo je s oko 2.8 na 2.5 bilijuna USD, odnosno u jedan dan je iz tržišta "nestalo" oko 300 milijardi USD, piše Advance.hr.

Jasno, ako se brojke predstave na takav način to zaista može zvučati impozantno - ili katastrofalno - no poznavajući kripto-tržište ovakvi volatilni padovi su uobičajeni i ne bi iznenadilo da se tržište jako brzo vrati čak i preko zadnje najviše razine (pogotovo ako se i ovaj pad promatra kao korekcija koja se svakako morala uskoro dogoditi).

Što se točno dogodilo jučer? Imali smo, po svemu sudeći, reprizu već često prikazivane epizode - Bitcoin, čim se spomenu bilo kakve regulacije, ima jedan "panični refleks" i izgleda da je to nešto što se neće tako brzo promijeniti. Jučer je ponovno uzročnik ove panike bila Kina koja najavljuje još strože regulacije, ali i kazne - jučer su pak poručili kako razmatraju uvođenje "kaznenih cijena" energije za kompanije koje se bave rudarenjem kriptovaluta. Naime, Kina ima problema s opskrbom energije, a u takvoj situaciji vlasti nipošto ne žele da energija odlazi na rudarenje kriptovaluta.

Znači li to da će uslijediti novi udarci i da će vrijednost BTC-a i drugih kriptovaluta nastaviti padati? Ne nužno. Naime, veliki "rudari" već užurbano napuštaju Kinu i sele se u neke druge zemlje kako bi tamo nastavili proces, a ovaj udarac na tržište vjerojatno neće dugo trajati - naročito ako se vodimo prethodnim vrlo sličnim scenarijima.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!