LIBIJA

Saif al-Islam Gaddafi diskvalificiran s predsjedničkih izbora u Libiji

24.11.2021 - 23:26 | Vijesti >> Svijet

Libijska izborna komisija saopćila je u srijedu da Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg vladara i jedan od glavnih kandidata u planiranim decembarskim predsjedničkim izborima, nije podoban za izbornu utrku, pojačavajući nervozu koja okružuje glasanje.

Gaddafi je jedan od 25 kandidata koji su diskvalificirani u početnoj odluci, čekajući na žalbeni proces o kome će na kraju odlučivati pravosuđe. Oko 98 Libijaca registrovani su kao kandidati na izborima.

Sporenje oko izbornih pravila, među kojima i oko zakonske osnove za glasanje i ko je kvalificiran da se natječe, prijeti ugrožavanjem mirovnog procesa uz međunarodnu podršku u cilju okončanja viošedecenijskog frakcijskog haosa.

Vojni tužilac u Tripoliju zatražio je od komisije da odbaci Gaddafijevu kandidaturu nakon njegove presude u odsustvu za ratne zločine zbog njegove uloge u borbama u revoluuciji u kojoj je svrgnut njegov otac Muammar Gaddafi u 2011. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!