Banana liječi 5 bolesti, ali znate li šta se dešava u vašem organizmu ako pojedete samo JEDNU NEZRELU BANANU

25.11.2021 - 16:38 | Porodica i zdravlje

Ukoliko želite da više voća bude na vašem meniju, počnite od banane, koja ne samo da daje energiju i zasićuje, već ima još dosta prednosti i blagotvorno djeluje na organizam. 

- Zahvaljujući velikoj količini prirodnih rastvorljivih vlakana i tri vrste prirodnog šećera koje sadrže, banane su fantastičan brzi obrok koji odmah vraća energiju. Pomažu i da se osjećate sitim. Prema istraživanjima, što je banana zelenija, sadrži više otpornog skroba koji smanjuje apetit. Međutim, pored nespornih nutritivnih vrijednosti, istraživanja pokazuju da je ovo voće veoma delotvorno pri uklanjanju mnogobrojnih problema za čije rješavanje obično koristimo lijekove  - kaže Dr Ličina.

Ovo su najčešći zdravstveni problemi kod kojih je ustanovljeno blagotvorno djelovanje banana.

Djeluju kao probiotik

Pored toga što djeluju kao probiotik i stimulišu rad creva, banane sadrže pektin koji ubrzava varenje i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Stimulacijom varenja smanjuje se i nadimanje, a vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

Ublažavaju posljedice stresa

Stanje koje zovemo stresom ima ogroman uticaj na zdravlje. Jedan od čestih problema koji se javlja kao posledica stresa jeste rijetka stolica, dijareja. Do toga dolazi prvenstveno zbog pada nivoa kalijuma u organizmu, pa se balans može uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže značajne količine ovog minerala. Osim protiv dijareje, kalijum u bananama je melem za normalizaciju rada srca kao i za regulisanje količine vode u organizmu.

Regulišu krvni pritisak

Poznato je da visok unos natrijuma i soli i nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na krvni pritisak. Upravo zbog toga je bitno da konzumirate banane jer one sadrže ovaj neophodni mineral. Nutricionisti predlažu konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska i raznih srčanih oboljenja.

Popravljaju rasploženje

Stručnjaci za ishranu kažu da je dovoljna samo jedna banana da biste se osjećali bolje, smirenije i srećtnije. Podloga za ovakvu tvrdnju je u činjenici da banane sadrže triptofan, oblik proteina koji stimuliše oslobađanje hormona sreće, serotonina.

Ublažavaju probleme u PMS–u

One su bogat izvor vitamina B6, a istraživanja pokazuju da vitamini B grupe blagotvorno deluju kod žena koje imaju predmenstrualne probleme – PMS. Banane djeluju tako što ublažavaju uobičajene tegobe u ovom periodu, bol u stomaku i grudima, te promjene raspoloženja. Nije bez značaja ni to što zbog već pomenutog kalijuma smanjuju nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

U poređenju sa drugim voćem, može se reći da je banana jedna od najzdravijih jer pomaže i kod:

anemije, jer sadrži gvožđe koje stimuliše proizvodnju hemoglobina
visokog krvnog pritiska, jer gotovo da ne sadrži natrijum
čira i gorušice, zbog antacida koji smiruje stomak
ujeda komarca, jer unutrašnjost kore smanjuje crvenilo i iritaciju

Novi.ba/Srbija Danas

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!