DRŽITE LI SVIJEĆU UPALJENU U KUĆI: Evo zašto pravite veliku grešku

25.11.2021 - 17:55 | Porodica i zdravlje

 Jedna upaljena svijeća emituje dovoljno štetnih materija da ugrozi zdravlje

Većina svijeća ne bi trebalo da gori duže od četiri sata, iz jednostavnih razloga, dostići će previsoku temperaturu, fitilj će se "rascvjetati", ali postoje i drugi razlozi zbog kojih svijeća ne bi trebalo da gori predugo.

Lara Adler, stručnjakinja za toksine iz naše okoline, rekla je da svijeće mogu da otpuštaju toksine među kojima su benzen, toluen pa čak i formaldehid, u zavisnosti od materijala od kog su napravljene.

Nedavno istraživanje koje je objavio "Njujork tajms" pokazalo je da su male šanse da jedna upaljena sveća emituje dovoljno štetnih materija da ugrozi zdravlje, ali zimi smo pod dodatnim opterećenjem zbog lošijeg kvaliteta vazduha u kući i rijeđeg provjetravanja.

"Možete iskusiti simptome kao što su grebanje u grlu, pojačano lučenje suza ili čak glavobolja, posebno kada su u pitanju mirišljave sveće", rekla je ona i dodala da su sveće od derivata petroleja i parafina štetnije za okolinu od "čistijih" od pčelinjeg ili sojinog voska.

"Ali čak i svijeće od prirodnih materijala mogu biti okidači za neprijatne simptome, ili pogoršati vaše stanje ako imate astmu", upozorila je ona.

Molekularna toksikološkinja dr Rea Mehta ranije je izjavila da je najštetniji dio svijeće dim koji nastane kada je ugasimo duvanjem, i da bi svijeću trebalo gasiti kraj otvorenog prozora kako bi taj dim izašao iz našeg doma. Ovo naročito važi sa prilike u kojima sveću gasite uveče, pred spavanje.
 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!