Rekonstrukcija pruge od Nedžarića do RTV doma, tramvaji voze od Čengić Vile do Baščaršije

27.11.2021 - 09:00 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Patria

Od danas počinju radovi na drugoj fazi rekonstrukciji tramvajske pruge na relaciji Ilidža-Nedžarići i to od Nedžarića do RTV doma.

„Mnogo posla je urađeno do sada i došlo je vrijeme za proširenje radova na obnovi tramvajske pruge. Prvi koraci u ovoj fazi rekonstrukcije do RTV Doma su demontaža šina i geodetski radovi. Dinamika radova u obje faze će biti podjednaka i očekujemo da ćemo dionicu Ilidža-Remiza imati završenu do maja 2022. godine, kako je i planirano“, istakao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Radi organizovanja radova, tramvajski saobraćaj će saobraćati od Čengić Vile, zbog čega će u ovom dijelu grada doći i do privremene izmjene režima saobraćaja.

Dio saobraćajnice kod tramvajske okretaljke na Čengić Vili bit će stajalište za autobuse, dok će druga saobraćajnica biti dvosmjerna. Na ovaj način će se povećati sigurnost putnika koji neće morati prelaziti cestu pri presjedanjima iz autobusa u tramvaje i obratno.

"Promjene u saobraćaju su neminovne ako želimo da gradimo i unaprijedimo ovakav javni prevoz kakav imamo trenutno, stoga se nadam da će građani imati razumijevanje i strpljenje“, dodao je ministar Šteta.

Broj tramvajskih vozila od Čengić Vile, koji će saobraćati svake četiri minute, će biti povećan, a ukupan broj autobusa na relaciji Ilidža-Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile, je 34.

U svim vozilima važit će kuponi oba prevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima.

Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je 26. augusta ove godine, u njenoj prvoj fazi na relaciji Ilidža-Nedžarići do sada su urađena ispitivanja, iskopavanja, nasipi, radovi na odvodnji, prikupljena je dokumentacija za materijale.

Planiran završetak radova za dionicu Ilidža-Remiza je maj 2022. godine.